Závěry summitu EU-Čína

21.05.2009
čtk

Součástí strategického partnerství mezi Evropskou unií a Čínou, které zahrnuje především obchodní vztahy, vědeckotechnickou spolupráci a společný rozvoj energetiky šetrné k životnímu prostředí, budou i lidská práva. Po skončení summitu EU-Čína na Pražském hradě to včera navečer řekl český prezident Václav Klaus, který schůzku za české předsednictví řídil. Čínský premiér Wen Ťia-pao ale vzápětí prohlásil, že by se Brusel a Peking neměly vzájemně vměšovat do svých vnitřních záležitostí.

Klaus svým prohlášením vyhověl výzvě nevládních organizací, včetně Amnesty International (AI), aby během summitu téma dodržování lidských práv v Číně zaznělo. Zástupci Unie jsou podle něj velmi potěšeni, že toto téma bude s námi, že bude částí našeho strategického partnerství, dialogu, i v budoucnosti.

O lidských právech hovořil s Wenem na bilaterální schůzce na okraj summitu také český premiér Jan Fischer, podle kterého Česko považuje tuto otázku za součást rozhovorů s Čínou. Můžeme mít na to odlišné názory, ale je o nich potřeba otevřeně jednat a taková jednání mají být na principu vzájemné rovnosti a vzájemného respektu, řekl.

Na porušování lidských práv v Číně poukazovali i účastníci dvou demonstrací, které se v Praze u příležitosti summitu uskutečnily. Skupina asi 15 lidí před čínským velvyslanectvím poklidně protestovala proti pronásledování, věznění a mučení lidí praktikujících meditační cvičení Fa-lun-kung. Protestující rovněž předali ministru pro lidská práva Michaelu Kocábovi petici s více než 50.000 podpisy žádající zastavení perzekuce meditační praxe Fa-lun-kung v Číně.

Během odpoledne se pod Hradem na Malé Straně uskutečnil také paralelní summit zorganizovaný AI. Zhruba dvě desítky lidí zde četly příběhy zadržovaných a mučených politických vězňů v nejlidnatější zemi světa.

Většina agendy summitu, který se konal v takzvaném trojkovém formátu a kromě Klause se ho za unii zúčastnili zástupci Evropské komise včetně jejího šéfa José Barrosa, se ale dotýkala ekonomických témat. Zástupci obou stran podepsali dohodu o spolupráci ve vědě a technice, která by podle informací Evropské komise měla mimo jiné vést k lepší ochraně duševního vlastnictví. Čína přitom bývá kritizována za kopírování technologií a padělání zboží. Zástupci Číny a EU podepsali také dokument, který řeší spolupráci malých a středních podniků.

O ekonomických tématech mluvil s Wenem i Fischer. Český premiér uvedl, že se Peking zasadí o zjednodušení podmínek pro vstup českých firem na čínský trh. Zdůraznil také, že by se žádná země neměla v době globální hospodářské krize uchylovat k protekcionistickým opatřením.

Významným tématem summitu EU-Čína bylo rovněž omezení emisí skleníkových plynů. Politici podepsali společné prohlášení o evropsko-čínském středisku pro čistou energii. Čína a EU chtějí zavést technologii spalování uhlí s takřka nulovými emisemi s využitím zachycování a geologického ukládání uhlíku. Tím chtějí přispět k omezení emisí, ke kterému by se měly státy světa zavázat na prosincové kodaňské konferenci OSN o klimatu.

Čínské ministerstvo zahraničí i evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová už před zahájením vrcholné schůzky označili summit za milník v rozvoji vzájemných vztahů. Barroso po summitu uvedl, že jsou nyní silnější a mají základy v globálním, strategickém a oboustranně výhodném partnerství.

Summit provázela přísná bezpečnostní opatření srovnatelná s dubnovou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy. Hrad byl pro veřejnost zcela uzavřen a osobní prohlídky novinářů byly mnohem důkladnější než obvykle.

Na Hradě dnes také u příležitosti summitu zavlála vlajka Evropské unie, která visela vedle české u průchodu z druhého na první nádvoří. Prezident Václav Klaus, který summit za české předsednictví vedl, se přitom loni před zahájením předsednictví nechal slyšet, že unijní vlajku na Pražském hradu nevyvěsí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek