EU chce ušetřit 1,4 mld. eur snížením administrativy zemědělcům

26.05.2009
čtk

Evropská unie včera na závěr zasedání ministrů zemědělství podpořila další zjednodušení zemědělské politiky. Snížit by se měla administrativní zátěž tak, aby se do roku 2012 ušetřilo 1,4 miliardy eur (37,3 miliardy korun).

„Moderní zemědělství klade důraz na flexibilitu, konkurenceschopnost a možnost reagovat na signály trhu, tomu musí odpovídat i pružná legislativa, která nebude farmářům svazovat ruce, ale naopak jim bude usnadňovat práci,“ podotkl český ministr Jakub Šebesta, který jako zástupce českého předsednictví dnešnímu jednání předsedal.

Evropská komise, výkonný orgán 27členného bloku, by měla na podzim přijít s konkrétními kroky a návrhy, jak administrativu zjednodušit.

Podle Milana Kováče z českého ministerstva zemědělství je třeba se zaměřit třeba na to, aby kontroly, které kvůli poskytování unijních dotací musí zemědělci podstupovat, farmáře příliš nezatěžovaly. „Jde o to, aby se mohli věnovat práci, a ne pořád jen kontrolám,“ řekl novinářům.

Zvažovat se bude i zjednodušení systému, kdy musí zemědělci vykazovat do Bruselu nejrůznější informace o své činnosti. „Je to zjednodušování administrativy – to znamená, aby se jednodušeji dostávali k těm produktům, které jim tato politika nabízí,“ podotkl Kováč.

„Zjednodušení je třeba pojímat komplexně – právní prostředí pro dnešního farmáře zahrnuje celou řadu legislativních podmínek, které se týkají rostlinné výroby, chovu, environmentálních a hygienických zásad a dalších,“ poznamenal Šebesta. Je prý také třeba zpřehlednit normy, které během řady let prošly mnoha úpravami a jsou pro běžného člověka jen složitě srozumitelné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek