Le Monde: Východ je pro investice méně atraktivní

26.05.2009
čtk

Ty země východní Evropy, které se jako první staly členy Evropské unie, už nejsou z hlediska lokalizace průmyslových kapacit a služeb pro zahraniční investory tak atraktivní, jako tomu bylo ještě před pár lety. Na jejich místa se tlačí země severní Afriky, hlavně Tunisko a Maroko, a blízkovýchodní státy, jako je Egypt a Jordánsko. S odvoláním na mezinárodní ekonomické studie o tom píše francouzský deník Le Monde.

Tyto tendence potvrzuje hlavně výroční zpráva Konference OSN pro obchod a rozvoj (UNCTAD) o přímých zahraničních investicích a studie renomované firmy pro strategické plánování a informační technologie A. T. Kearney. Přímé zahraniční investice klesly loni v Polsku o 28%, zatímco v průmyslově vyspělých zemích tento pokles v průměru činil 25,3 procenta. Pozitivní hodnoty stále vykazoval příliv zahraničních investic v České republice (2,6 procenta) a v Maďarsku (7,7 procenta), ale tento vývoj už zřejmě nebude trvat dlouho.

Na druhé straně například Rumunsko a Bulharsko, které se k Evropské unii připojily až v lednu 2007, zůstávají ještě pro zahraniční investory atraktivní. V roce 2008 se přímé zahraniční investice v Rumunsku zvýšily o 34,1 procenta. Ale je hodně pravděpodobné, že kompetitivní výhody těchto zemí velmi rychle poklesnou, stejně jako tomu bylo v případě jejich předchůdců, kteří do EU vstoupili dříve, tvrdí Norbert Jorek z newyorské pobočky firmy A. T. Kearney.

Česká republika nyní figuruje až na 32. místě mezi zeměmi, které jsou pro umístění zahraničních investic a služeb nejatraktivnější z hlediska nákladů na pracovní sílu. Ještě v roce 2004 Česko bylo v tomto žebříčku na 4. místě. Tentýž pokles, i když poněkud v menší míře, zaznamenaly v tomto směru i Polsko a Maďarsko. Naopak, Egypt za dva roky postoupil ze 13. na 6. místo a Tunisko ze 26. místa vystoupalo na 17.

Rozdíl mezi výrobními náklady a hodnotou pracovní síly v zemích východní Evropy a ve vyspělých zemích se zmenšil. Zvláště to platí pro země blízké západní Evropě, jako je Maďarsko a Polsko. Zdražení pracovní síly je poněkud mírnější v Estonsku a Lotyšsku. Ale tyto země zase nemají dostatečnou zásobu kvalifikované pracovní síly, tvrdí Jorek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek