Makedonie je zase o krok blíž k bezvízovému styku s EU

26.05.2009
Euroskop

Evropská komise včera prezentovala členským státům Unie pokroky jednotlivých balkánských států v jejich snaze dosáhnout bezvízového styku s EU. Země musí splňovat poměrně velké množství podmínek. Makedonie získala takříkajíc nejlepší známku, zatímco Albánie a Bosna ty nejhorší, informuje portál EUobserver.

Podle Komise je Makedonie jediným kandidátem, který splnil všechny podmínky Unie, aby jeho občané mohli cestovat do EU bez nutnosti víza. Kritéria zahrnují mimo jiné „bezpečnost dokumentů, ilegální imigraci, veřejný pořádek a bezpečnost, vnější vztahy a základní práva, a Skopje je dokázala splnit ve všech bodech.

Albánie a Bosna obdržely nejmenší počet bodů a zatím ještě nesplnily ani jeden z požadovaných bodů. Kosovo do zprávy Komise zahrnuto nebylo, za což byla EK kritizována některými neziskovými organizacemi.

„Jsem velmi spokojen s pokroky, které balkánské státy ve věci implementování vízové liberalizace udělaly. Jejich spolupráce s expertními misemi byla excelentní, řekl včera eurokomisař pro spravedlnost Jacques Barrot.

Komisař pro rozšiřování Olli Tejn prohlásil, že doufá, že Unie umožní bezvízový styk jevíce pokročilým zemím v průběhu jednoho roku. Makedonci by tak nemuseli potřebovat víza již příští rok, píše EUobserver.

EU vízovou povinnost uvalila na státy z rozpadlé Jugoslávie v 90. letech s tím, že uvolnění by mělo přijít do roku 2003. Chorvatsko je zatím jediným státem, který v současné době víza při cestě do EU nepotřebuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek