AKTUALIZACE: Reforma DPH u vybraných druhů služeb

27.05.2009
Euroskop

Rada 5. května 2009 formálně potvrdila politickou dohodu dosaženou již v březnu 2009 o směrnici pozměňující směrnici č. 2006/112, pokud jde o snížené sazby daně z přidané hodnoty. Text směrnice byl již publikován v Úředním věstníku a vstoupí v platnost 1. června 2009.

Směrnice Rady 2009/47/ES, ze dne 5. května 2009, kterou se mění směrnice 2006/112/ES, pokud jde o snížené sazby daně z přidané hodnoty

Přijatá směrnice umožňuje trvalé používání snížených sazeb daně z přidané hodnoty u některých místně poskytovaných služeb s vysokým podílem lidské práce, u nichž neexistuje riziko nekalé soutěže na vnitřním trhu EU. Možnost používání snížených sazeb DPH v některých odvětvích byla jedním z opatření, jež byla obsažena v Plánu hospodářské obnovy, který v prosinci schválila Evropská rada. Zároveň norma tvoří součást iniciativy Small Bussiness Act.

1. Základní změny proti současnému stavu

Pravidla EU týkající se sazeb DPH stanovená směrnicí č. 2006/112 od členských států vyžadují, aby uplatňovaly základní sazbu DPH na všechno zboží a služby ve výši nejméně 15 %. Členské státy ale mohou u omezeného počtu položek uplatnit jednu až dvě snížené sazby v minimální výši 5 %.
Snížené sazby u místně poskytovaných služeb s vysokým podílem lidské práce byly dosud povoleny pouze dočasně.

Na základě směrnice č. 2009/47, kterou Rada přijala, mohou členské státy, uplatňovat trvale snížené sazby DPH u následujících služeb a komodit:

  • Drobné opravy jízdních kol, obuvi a koženého zboží, oděvů a bytového textilu;
  • Čištění oken a úklid v domácnostech;
  • Domácí pečovatelské služby;
  • Holičství a kadeřnictví;
  • Renovace a opravy soukromých bytů a obytných domů, s výjimkou materiálů, které tvoří podstatnou část hodnoty poskytnuté služby;
  • Restaurační a cateringové služby;
  • Knihy na jakémkoli fyzickém nosiči.

Kromě toho je Portugalsku dovoleno uplatňovat sníženou sazbu DPH u mýtného na mostech v lisabonské oblasti, Kypr může uplatňovat sníženou sazbu DPH u dodání zkapalněného ropného plynu v lahvích a Malta smí ponechat nulovou sazbu DPH u dodání potravin a léčiv.

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality