EurActiv.cz spustil sekci Evropské instituce

27.05.2009
Euractiv

Portál EurActiv.cz spustil 25. května 2009 novou obsahovou sekci Evropské instituce. Vznik sekce podpořil odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády České republiky.

Průzkumy veřejného mínění opakovaně ukazují, že informovanost občanů České republiky o způsobu fungování Evropské unie je relativně nízká. „Proto jsme si jako jednu z hlavních komunikačních priorit na rok 2009 zvolili téma fungování evropských institucí, uvedl Ondřej Karas, ředitel odboru informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR.

Portál EurActiv.cz chce novou obsahovou sekcí Evropské instituce přispět k odstranění tohoto informačního deficitu. Rok 2009 je z hlediska evropských institucí významný. První červnový víkend se v celé Evropě uskuteční volby do Evropského parlamentu, s koncem října skončí také mandát stávající Evropské komise. „Zvláště v době těchto změn potřebují občané spolehlivé a dostupné informace o fungování těchto institucí, dodal Ondřej Karas.

V říjnu se uskuteční také druhé irské referendum k Lisabonské smlouvě. Pokud Irové smlouvu na podzim schválí a ratifikaci dokončí i zbývající členské země (ČR, Polsko, Německo), může letošní rok přinést i jednání o realizaci institucionálních změn, které s sebou Lisabonská smlouva přináší. I tato témata budou součástí nové obsahové sekce Evropské instituce.

„Způsob přijímání evropské legislativy a objasňování role jednotlivých evropských institucí v tomto procesu je jedním z hlavních cílů portálu EurActiv.cz. Přestože jsou tato témata patrná v podtextu veškerých informací uveřejňovaných na našem portálu, portál o nich dosud explicitně informoval pouze nahodile. Jsme rádi, že díky podpoře sekce Evropské instituce můžeme tuto mezeru zaplnit a umožnit čtenářům lépe pochopit, že o evropských normách nerozhoduje jen nějaký abstraktní ‚bruselský úředník‘, říká Peter Brťka, managing director EurActiv.cz.

Autor: Euroskop

EurActiv.cz je český informační portál o dění v Evropské unii a mediální partner českého předsednictví v Radě EU. Poskytuje přehledný soubor aktuálních článků a analýz z různých oblastí evropské politiky v českých souvislostech. Státní správě, firmám, médiím i neziskovým organizacím zprostředkovává přístup k dalším relevantním informacím o evropském integračním procesu.

EurActiv.cz je česká verze bruselského serveru http://www.euractiv.com/ s vlastní přidanou hodnotou. Kromě publikování lokalizovaných článků zveřejněných na mateřském portálu http://www.euractiv.com/, které ulehčují českému čtenáři sledování politického dění v EU, nabízí vlastní informace o českém prostředí a články zasazené do českých souvislostí.

Sdílet tento příspěvek