Irský a britský tisk: Ganley nemá zvolení do EP zdaleka jisté

27.05.2009
čtk

Výsledek voleb na severozápadě Irska je velkou neznámou. Kandiduje v něm totiž odpůrce Lisabonské smlouvy Declan Ganley. Podle britského deníku Financial Times ale není zvolení tohoto irského obchodníka do Evropského parlamentu ani zdaleka zaručené a eurovolby by mohly znamenat rychlý konec jeho krátké politické kariéry.

Irsko je rozděleno na čtyři volební okrsky. V každém z nich budou zvoleni tři europoslanci. Podle listu The Irish Times nejistotu zvyšuje rozšíření severozápadního okrsku oproti minulým volbám i fakt, že v něm kandiduje Ganley, který byl klíčovým hráčem při odmítnutí Lisabonské smlouvy v referendu loni v červnu.

Ganley spoléhá na katolíky

Zatím je Ganley v průzkumech pozadu a místní politici jsou rozděleni v názoru, zda může zaznamenat náhlý vzestup v posledních dnech kampaně před volbami 5. června, napsal The Irish Times. Ganelyho strana Libertas se záměrně postavila kandidátům velkých stran a tak zdůraznila svůj profil, uvedl list. Podle něj Ganleyho kampaň rozčiluje jeho oponenty, kteří si stěžují, že musejí reagovat na jeho nepodložená tvrzení, i když mu tím hrají do ruky.

Ganley hodně spoléhá na konzervativní katolické voliče. Ale jeho zdůrazňovaná vazba na církev může mít také zápory, protože politickou situaci v Irsku změnil – zatím nejasným způsobem – skandál kolem týrání dětí v katolických internátních školách, poznamenal The Irish Times.

Podle nich není také jasné, zda má Ganley kromě konzervativců ještě podporu jiných voličů. A vzhledem k tomu, že o konzervativní kandidáty není nouze, bude pro něj obtížné zabránit s blížícím se dnem voleb příklonu konzervativních voličů k jiným kandidátům.

Bohatý Ganley není typický kandidát

Podle britského deníku Financial Times se ukazuje, že řídit kampaň proti referendu je něco jiného, než čelit voličům. List připomíná, že Ganley není v Irsku typickým politickým kandidátem – vzhledem k tomu, že je bohatý a protože má anglický přízvuk. Ganley se narodil v Británii irským rodičům.

V reportáži z kampaně deník citoval jednu voličku, která Ganleyho sice oceňovala, ale byla zmatena jeho útoky na Evropu. Evropa nám pomohla. Bůh ví, že tu postavili všechny silnice, která v referendu hlasovala proti Lisabonu. Ale asi nám to moc nepomohlo, připustila.

Ganleyho zvolení není ani zdaleka zaručené, napsal Financial Times. Připomněl zatím poslední průzkum z poloviny května, podle něhož nemá Ganley dost velkou podporu, aby byl zvolen europoslancem. Stejný průzkum ukázal, že 52 procent voličů nyní podporuje Lisabon. Zdá se, že lidé se nyní bojí o podporu Evropy v době, kdy je irská ekonomika v takové krizi, dodal deník.

Připomněl Ganleyho příslib, že když nebude zvolen do Evropského parlamentu, nepovede pak ani kampaň proti Lisabonské smlouvě před druhým referendem plánovaným na podzim. A tak by 5. červen mohl znamenat náhlý konec krátké politické kariéry Declana Ganleyho, což by přineslo úlevu irské vládě, poznamenal britský list. Ale vítězství by mu stejnou měrou poskytlo novou mezinárodní platformu pro jeho reformní program, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek