Sídlo EK na čas opět evakuováno, jeden člověk byl vážně zraněn

27.05.2009
čtk

Sídlo Evropské komise v Bruselu bylo na krátkou dobu opět evakuováno. Stalo se tak pouhých deset dnů poté, co budovu zvanou Berlaymont minulé pondělí zachvátil požár. Obavy z plamenů byly i tentokrát, nakonec se ale ukázalo, že alarm spustil rozsáhlý únik horké vody. Jeden z techniků pracujících v sídle EK utrpěl vážné popáleniny.

Budova byla evakuována kolem 11:20 SELČ. Přerušena kvůli tomu byla tisková konference několika eurokomisařů v čele s šéfem komise Josém Barrosem o boji proti finanční krizi. Na místo okamžitě dorazili hasiči a záchranáři. V první chvíli panovaly obavy, že v sídle opět hoří, ale komise rychle vydala prohlášení, podle něhož alarm spustil únik horké vody. Zatímco minulý týden nikdo neutrpěl žádné zranění, tentokrát byl jeden z techniků, který pracoval na opravě budovy, převezen do nemocnice s vážnými popáleninami.

Budova byla důkladně zkontrolována, uvedla krátce po poledni komise. Úředníci, kterých v Berlaymontu pracuje na 2000, se tak zhruba hodinu po signálu alarmu mohli vrátit do svých kanceláří.

Sídlo EK bylo kvůli následkům požáru z minulého pondělka celý týden uzavřeno a provoz se zde obnovil až toto pondělí. Požár, jehož přesné příčiny stále nejsou zcela jasné, minulý týden poškodil zejména technické zázemí budovy. Na opravách se podílely asi dvě stovky techniků. Bylo nutno opravit například ventilaci, obnovit elektrické vedení a vyčistit prostory poškozené kouřem a popelem.

Požár nejvíce zasáhl spodní a horní část budovy. Ve spodní části se nachází tiskové centrum. V posledním patře je například Barrosův kabinet. Budova Berlaymontu je jakýmsi řídícím centrem fungování unijních institucí. Každý den zde probíhají setkání na vysoké úrovni včetně tiskových konferencí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek