EU neprosadila rezoluci o Srí Lance

28.05.2009
čtk

Evropská unie neuspěla v OSN s požadavkem na nezávislé prošetření nedávných bojů na Srí Lance, při kterých vládní vojáci ukončili 25 let trvající boj tamilských rebelů za nezávislost. Většina členů Rady OSN pro lidská práva naopak prosadila rezoluci, která vládu tohoto ostrova oceňuje a odsoudila používání civilistů jako lidských štítů.

Evropské země spolu s Kanadou, Chile a Mexikem chtěly nechat vyšetřit podezření, že se v závěrečné fázi konfliktu obě strany dopouštěly násilí na civilistech. Bojovníci organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) měli bránit civilnímu obyvatelstvu v opuštění válečné zóny, zatímco vládní jednotky prý ostřelovaly hustě obydlené oblasti a zabíjely povstalce, kteří se chtěli vzdát.

Pro ověření těchto zpráv západní státy nesehnaly v 47členné radě dostatek hlasů. Naopak Čína, Kuba, Egypt a dalších 26 států podpořilo rezoluci, kterou navrhla Srí Lanka. Ta konflikt označuje za vnitřní záležitost ostrovní vlády a dává jí právo pustit humanitární organizace do utečeneckých táborů, pouze pokud to bude vhodné. Proti tomuto dokumentu hlasovalo 12 států a šest se zdrželo.

Podle odhadů uteklo v závěru bojů z domovů kolem 250.000 lidí. Mezinárodní výbor Červeného kříže a další skupiny si v minulosti stěžovaly, že nemají přístup do některých táborů, i když o něj opakovaně žádaly.

Příslušníci LTTE bojovali od roku 1983 za ustavení samostatného státu tamilské menšiny na severu a východě ostrova. OSN odhaduje, že během občanské války na Srí Lance přišlo o život 80.000 až 100.000 lidí. V tomto čísle je zahrnuto i 7000 civilistů, kteří podle neoficiálních údajů zemřeli od letošního ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek