Rakousko chce posílit vnější hranice EU

28.05.2009
čtk

Rakouský kancléř Werner Faymann vyzval předsedu Evropské komie Josého Barrosa k zesílení kontrol na vnějších hranicích Evropské unie. Zdůvodnil to mimo jiné stoupajícím přílivem kriminálních živlů do Rakouska.

Podle šéfa rakouské vlády má policie jasné důkazy, že počet nelegálních průniků do schengenského prostoru stoupl o 20 až 30 procent a v některých případech o více než 50 procent. Část z nich podle kancléře souvisí s kriminálním turismem.

Ještě na konci loňského roku Vídeň tvrdila, že kriminalita v příhraničních regionech Rakouska od otevření hranic klesla stejně jako počet osob zadržených při nezákonném překročení rakouských hranic.

Schengenský prostor bez vnitřních kontrol se na konci roku 2007 rozšířil o Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a další unijní nováčky ze střední a východní Evropy. Zrušení kontrol uvnitř systému měly kompenzovat posílené hlídky na vnějších hranicích evropského bloku.

Rakousko požaduje, aby se bezpečnost schengenské vnější hranice prověřila a tam, kde se odhalí nedostatky má dojít k posílení.

Barroso Faymanna ujistil, že Evropská komise udělá všechno pro zlepšení bezpečnosti občanů. Zkušenosti Rakušanů jsou podle něj ale odlišné od jiných zemí, kde se od rozšíření Schengenu kriminalita snížila. Podle šéfa exekutivního orgánu unie toto rozšíření přispělo k většímu bezpečí v Evropě. Bez Schengenu bychom tu měli mezinárodní sítě zločinců, kteří neznají žádné hranice, zdůraznil podle DPA Barroso.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek