Slovensko bojuje o sídlo nové regulační energetické agentury EU

28.05.2009
čtk

Slovensko v Bruselu oficiálně ohlásilo kandidaturu na pozici hostitelské země nové unijní Agentury pro spolupráci energetických regulátorů (ACER). Má dohlížet na přeshraniční spolupráci v EU při rozvodu elektrické energie a zemního plynu. O sídlo agentury mají zájem také Slovinsko a Rumunsko.

Podle expertů nebude výběr sídelního města regulační agentury, která bude ročně dostávat až sedm milionů eur z Bruselu a jež poskytne pracovní příležitost desítkám lidí, nijak jednoduchý. Energetický expert Christian Egenhofer serveru EUobserver řekl, že mezi třemi kandidátskými městy očekává urputný boj.

O vítězi pravděpodobně rozhodnou na zasedání v Lucemburku 12. června ministři energetiky EU. Podle expertů je ale možné, že konečné rozhodnutí padne až během švédského předsednictví, které začíná počátkem července.

Padesát zaměstnanců

Návrh na vznik agentury ACER se zhruba padesátkou zaměstnanců, která má asistovat při liberalizaci evropského energetického trhu, podala Evropská komise. Některé státy mají obavy, aby úřad nelimitoval pravomoci národních regulátorů. Agentura by ale měla mít poslední slovo pouze v okamžiku, kdy by národní regulátoři při řešení přeshraničních sporů v oblasti energetiky nenašli východisko.

Podle Slováků nabízí Bratislava hodnou geografickou polohu, etně těsné blízkosti dalších dvou evropských metropolí – Vídně a Budapešti. Právě ten trojúhelník Bratislava, Budapešť a Vídeň by měl být v budoucnosti ta nejvíc rozvinutá oblast a zdroj největšího růstu HDP v rámci všech členských států EU, řekl slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

Máme a využíváme všechny zdroje výroby elektrické energie, jsme velmi důležitý přenosový uzel do jednotlivých částí EU. Máme také velké zkušenosti a víme, co znamená diverzifikace (zdrojů), protože jsme nedávno zažili krizi, která nás velmi postihla, dodal ministr s odkazem na lednové přerušení dodávek ruského zemního plynu přes Ukrajinu do EU.

Svou geografickou polohou a prioritním zájmem o oblast energetiky nicméně argumentuje i Slovinsko a Rumunsko. tímco Bratislava a Lublaň zdůrazňují také své členství v schengenském prostoru a eurozóně, Bukurešť upozorňuje na to, že je důležitým hráčem na energetickém trhu jihovýchodní Evropy.

Češi chtějí Galileo

Slovensko se již dvakrát ucházelo o hostitelskou pozici unijních agentur, v obou případech neúspěšně. V roce 2006 Slováci kandidovali na hostitele sídla úřadu pro rovnost pohlaví, které nakonec získala Litva. V roce 2008 byla neúspěšná společná kandidatara Bratislavy a Vídně na sídlo Evropského technologického institutu (EIT). Ten nakonec zahájil svou činnost loni na
podzim v Budapešti.

Šance států střední, východní a jihovýchodní Evropy stát se hostiteli nových unijních úřadů zvýšilo doporučení Evropské komise z roku 2003. EK tehdy vyzvala k umístění některých nových institucí v nových členských zemích evropské sedmadvacítky.

Například Česká republika se uchází o umístění sídla dozorčí agentury navigačního systému Galileo. Spekuluje se i o tom, že Češi by měli zájem být hostitelskou zemí nového unijního úřadu pro azylové otázky. Ten by měl pomoci s koordinací a sjednocením pravidel v oblasti azylové politiky v rámci unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek