Nová šance pro Unii pro Středomoří

01.06.2009
čtk

Francouzský projekt Unie pro Středomoří, který vznikl loni a sdružuje vedle zemí EU i arabské státy, čeká v příštích dnech alespoň částečné „zmrtvýchvstání“. Po dlouhé době, kdy izraelsko-arabský konflikt celou unii na dlouhé měsíce ochromil, se totiž uskuteční ministerská konference členských států v Monaku.

Mezi cíle projektu patří například očista Středozemního moře, zlepšení námořního spojení, budování dálnic a železnic na jižní straně Středomoří, solární energetika a vysoké školství. Nadcházející konference má jako hlavní téma udržitelný rozvoj.

Jednání společně povedou Francouzi a české předsednictví EU, naplní se tak scénář, na němž se před časem dohodli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a bývalý český premiér Mirek Topolánek.

Sarkozy zahajoval středomořskou unii na okázalém summitu loni v červenci v Paříži, kterého se účastnilo 43 lídrů států z EU, oblasti Středomoří a arabských států, celý projekt však zatím své ambice nenaplnil. Na vině je především konflikt, který se rozhořel mezi Palestinci a Izraelci v oblasti Gazy na přelomu loňského a letošního roku.

Tato situace vedla Egypt, který je jedním z klíčových členů Unie pro Středomoří, k přerušení všech schůzek, jež mají co do činění právě se Sarkozyho projektem. Od prosince loňského roku se tak neuskutečnila ani jedna schůzka Unie pro středomoří a celý projekt skončil v podstatě u ledu. Francouzi však chtějí právě v Monaku přesvědčit státy, že tomu tak není a že unie dále žije svým životem, přestože musela čelit několika komplikacím.

Sarkozy v březnu letošního roku vyslal své zástupce dokonce do monackého Monte Carla na každoroční setkání prestižního fóra Club de Monaco, který sdružuje politiky a další vlivné osobnosti z oblasti Středomoří a předsedá mu bývalý šéf OSN Egypťan Butrus Butrus Ghálí. Diplomatická mise měla přesvědčit účastníky setkání, že stojí za to, aby Unie pro Středomoří pokračovala.

Testem, zda je unie schopná obstát, by podle diplomatů mohla být právě nadcházející ministerská konference, přestože jejím hlavním motivem bude jen udržitelný rozvoj. Debaty se tak budou točit především kolem vodohospodářských projektů či kolem výstavby solárních elektráren.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek