Rusko a USA obnovily rozhovory o odzbrojení

01.06.2009
čtk

V budově ruské diplomatické mise v Ženevě začalo druhé kolo odzbrojovacích jednání mezi USA a Ruskem, na jehož konci by měla být vzájemná dohoda o nahrazení smlouvy START 1 o omezení strategických jaderných zbraní. Oznámila to agentura AFP s tím, že v úterý by jednání mělo pokračovat v budově mise USA. Platnost nynější smlouvy vyprší v prosinci.

První kolo rozhovorů se konalo 19. a 20 května v Moskvě a Rusko ho označilo za konstruktivní, dokonce úspěšné. Žádná informace o obsahu jednání ovšem na veřejnost nepronikla. Také nyní se jedná za zavřenými dveřmi.

Podle ruských diplomatických zdrojů by první výsledky jednání mohly být odtajněny po schůzce amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, která se uskuteční 6. až 8. července v Moskvě.

Diskuse o nové odzbrojovací smlouvě, která by měla být jakýmsi symbolem oteplení v americko-ruských vztazích po létech obtíží za éry předchozího amerického prezidenta George Bushe, je podle pozorovatelů ale značně komplikovaná.

Rusko totiž tvrdí, že při jednání se musí vzít v úvahu plány Washingtonu na výstavbu amerického protiraketového štítu ve střední Evropě. Jinak prý není možné dospět k dohodě. Podle agentury AFP se ale nezdá, že by USA byly k něčemu takovému ochotné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek