Nové vztahy mezi Ruskem a Izraelem?

02.06.2009
čtk

Izrael je připraven okamžitě začít přímo jednat se Sýrií, pokud Damašek přestane klást předběžné podmínky jako například vyklizení Golanských výšin. Prohlásil to dnes v Moskvě izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman.

Jsem připraven odletět třeba dnes do Damašku přímo z Moskvy, ale bez jakýchkoliv předběžných podmínek, řekl Lieberman po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Odmítl však syrský požadavek, aby rozhovorům předcházelo stažení z Golan, které Izrael okupuje od války v roce 1967, protože o čem bychom pak jednali. Podmínkou pro přímé rozhovory je podle ministra neklást si předběžné podmínky. Vyslovil se rovněž pro spravedlivé urovnání s Palestinci, k čemuž má napomoci i rozvoj vztahů s Moskvou.

Lieberman, který se narodil v Moldavsku a na tiskové konferenci hovořil rusky, má v Moskvě podle ruského tisku jednat hlavně o íránském jaderném programu, který budí znepokojení Izraele. Tel Avivu se také nelíbí ruské styky s palestinským radikálním hnutím Hamas a prý hrozí bojkotovat chystanou moskevskou konferenci o Blízkém východě, bude-li do Moskvy pozván i Hamas. Moskva však pokládá snahy izolovat Hamas za kontraproduktivní. Sporná témata se nicméně podle ruských médií podařilo obejít, jak při jednání Liebermana s Lavrovem, tak při pozdějším přijetí u prezidenta Dmitrije Medveděva.

Je nezbytné zajistit, aby mezinárodní společenství bylo přesvědčeno o mírovém charakteru íránského jaderného programu, prohlásil Lavrov s tím, že Moskva očekává konstruktivní reakci íránského vedení na návrhy mezinárodního společenství. K tomu by podle ruského ministra měl přispět i nový přístup Washingtonu za Baracka Obamy k íránské otázce. Nenaznačil však, že by i Moskva hodlala zvýšit tlak na Teherán.

Nejmenovaný představitel ruských ozbrojených sil dnes podle agentury Interfax řekl, že Rusko ještě letos dodá palestinským úřadům padesátku obrněných transportérů zbavených výzbroje. Izrael původně tuto dodávku blokoval, posléze však s ní vyjádřil souhlas.

Izrael již delší dobu vyjadřuje obavy z prodeje ruských zbraní protivzdušné obrany Íránu, zejména systému S-300. Tyto dodávky však Moskva odložila na neurčito s ohledem na vztahy s USA a Izraelem. Řídíme se přísně mezinárodními pravidly a nepřípustností narušit existující rovnováhu sil na Blízkém východě, ujistil Lavrov. Izrael to nepřímo uznal tím, že nedávno prodal ruské armádě bezpilotní letouny, které jí chyběly v loňském konfliktu s Gruzií.

O významu, jaký se návštěvě izraelského ministra v Rusku přikládá, svědčí i to, že ministra přijal prezident Dmitrij Medveděv. Vyslovil se pro další rozvoj vztahů s Izraelem jako klíčovým hráčem na Blízkém východě a zemí, kde žije množství ruských krajanů. Lieberman zase připomněl, že Sovětský svaz jako první stát uznal Izrael, a označil Rusko za jednoho ze základních partnerů při urovnávání problémů v regionu a řešení palestinské otázky.

Deník Kommersant dnes připomněl, že Lieberman do programu izraelské vlády prosadil bod o strategických vztazích s Ruskem, znějící zvláště zajímavě na pozadí oslabení strategického spojenectví s Washingtonem za nového prezidenta Baracka Obamy. Nejbližší doba ukáže, zda (Lieberman) najde v Rusku porozumění. Stane-li se tak, mnohé ve světě se může odehrávat jinak, soudí ruský list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek