V Maďarsku poprvé kandiduje do EP romská strana

02.06.2009
čtk

Do voleb do Evropského parlamentu se v Maďarsku poprvé chystají s vlastní kandidátkou i Romové. Jejich naděje na to, že by do evropského sněmu mohli vstoupit, jsou však mizivé, neboť v zemi vládnou mezi Maďary a Romy stále hlubší rozpory, napsala agentura AFP.

Maďarští poslanci mají nepříjemnou tendenci mluvit o romské otázce pouze v době voleb, ale životní podmínky Romů v bývalém komunistickém bloku jsou politováníhodné, řekl agentuře AFP Zsolt Kis, hlavní kandidát hnutí .

Tento jednadvacetiletý student informatiky bude potřebovat 150.000 hlasů, aby se mohl do Evropského parlamentu dostat. Zde by mohl sedět po boku dalších dvou maďarských poslankyň romského původu: zástupkyně opoziční konzervativní strany Fidesz Lívie Járókové a liberálky Viktórie Mohácsiové.

Hnutí MCF Roma sdružujícího několik romských organizací usiluje o hlasy 500.000 až 600.000 maďarských Romů (Maďarsko má deset milionů obyvatel), jedné z největších romských komunit v Evropě.

Evropské fondy na podporu Romů nedosahují nezbytné výše, a to se nemůže změnit, dokud nebude více romských poslanců, kteří by se podíleli na evropských programech plánování a dohledu nad těmito programy, řekl Zsolt Kis.

Protiromská rétorika pravicových organizací přispěla k odporu proti Romům v zemi, kde se život zkomplikoval z důvodu hospodářské krize. Napětí mezi romskou menšinou a maďarskou většinou existovalo vždy, ale zhoršilo se po ozbrojených útocích proti Romům, při nichž v posledních dvou letech přišlo o život pět lidí.

Pravicově extremistická strana Hnutí za lepší Maďarsko, která má podle průzkumů pět až sedm procent příznivců a jejímž přičiněním se začalo hovořit o romské kriminalitě, zřejmě do Evropského parlamentu vstoupí. Levicové a liberální strany její výroky odmítají, protože mají rasistický podtext a vyvolávají dojem kolektivní viny.

Polovojenská organizace této strany, Maďarská garda, jejíž chování připomíná působení fašistických SS za druhé světové války, pravidelně pořádá demonstrace ve městech, kde žije silná romská menšina. Hnutí za lepší Maďarsko podepsalo navíc dohodu se syndikátem policistů Tettrekész, jehož předsedkyně je na kandidátce na čtvrtém místě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek