Politologové: Slovensko čeká nejnižší volební účast

03.06.2009
čtk

Končící kampaň pro volby do Evropského parlamentu (EP) na Slovensku byla nevýrazná a voliče k urnám nepřiláká, řekli ČTK oslovení analytici. Účast na hlasování by prý mohla být nižší než v červnu 2004. V historicky prvních eurovolbách na Slovensku odevzdalo svůj hlas 16,96 procent voličů, což bylo nejméně ze členských států Evropské unie (EU). Letos by podle agenturních průzkumů mohlo přijít volit 16 až 21 procent Slováků.

Mdlá kampaň, ospalá politická atmosféra a apatie vedou Slováky k nechtěnému prvenství – budeme zemí s nejnižší volební účastí, řekl ČTK politolog Michal Horský z Univerzity sv. Cyrila a Metoděje v Trnavě. Ředitel výzkumné agentury MVK Pavel Haulík nevyloučil, že k urnám může přijít méně voličů než před pěti lety. Kampaň nepřinesla nic, co by mohlo vyvolat zájem a napětí, něco, co dělá z voleb souboj, doplnil.

Zvýšit zájem o eurovolby nepomohlo podle politologa Miroslava Kusého ani 14 současných zástupců země v EP. Celé roky o nich nebylo slyšet, objevili se jen krátce před volbami, zdůraznil. K nízké účasti může přispět i to, že na Slovensku se letos na jaře konaly prezidentské volby, poznamenal Kusý. Koncem roku pak čekají Slováky krajské volby.

Odborníci se shodli, že výsledky mohou vzhledem k předpokládané účasti překvapit. Do EP by se tak mohli dostat i kandidáti z politických stran, které ve slovenském parlamentu zastoupení nemají. Podle posledního květnového průzkumu by uspěly všechny parlamentní strany v čele se Směrem-sociální demokracií (Směr-SD) premiéra Roberta Fica.

Výsledky voleb může podle analytiků ovlivnit i napětí ve slovensko-maďarských vztazích. Středeční parlamentní schůzka, která se uskuteční kvůli výrokům šéfa maďarské pravicové strany Fidesz Viktora Orbána by mohla pomoci Směru-SD a Slovenské národní straně, poznamenal Horský. Orbán před více než týdnem v maďarské Ostřihomi prohlásil, že blížící se volby do Evropského parlamentu rozhodnou o tom, kolik poslanců bude v Bruselu zastupovat Maďary žijící v Karpatské kotlině. Podle Bratislavy taková slova ohrožují územní celistvost Slovenska.

O 13 křesel, které Slovensku v Evropském parlamentu připadají, se uchází téměř dvě stovky kandidátů ze 17 politických stran.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek