Volební účast na Slovensku je malá

06.06.2009
čtk

Slováci si dnes volí svých třináct poslanců Evropského parlamentu. Volby se podle policie i Ústřední volební komise zatím konají bez incidentů. Členové komise připustili, že účast voličů je zatím nízká, podrobnější údaje však nezveřejnili. Většina volebních místností se otevřela v 7:00 hodin, hlasování skončí o 22:00 hodině.

Zástupci komise naznačili, že se zatím naplňují obavy z nízkého zájmu voličů o hlasování. Účast se rýsuje jako nízká, žádné přesné údaje ale nemohu sdělit, řekla předsedkyně Ústřední volební komise Edita Pfundtnerová.

Všude je zatím klid, ve službě jsou nejvýš dvě tisícovky policistů, kteří dohlížejí na veřejný pořádek v okolí volebních místností, řekl ČTK před polednem mluvčí policejního prezidia Martin Korch.

Podle zjištění ČTK dosáhla v některých regionech či bratislavských městských částech účast kolem poledne nejvýš asi 20 procent. V předchozích volbách v roce 2004 byla na Slovensku volební účast necelých 17 procent.

O hlasy voličů se uchází téměř 200 kandidátů ze 16 politických stran. Konečné oficiální výsledky voleb budou ve všech zemích unie zveřejněny v neděli večer.

Volby do Evropského parlamentu dnes začaly také v Lotyšsku, na Maltě a na Kypru. Odpoledne začnou volit také Italové.

Čtyřdenní kolotoč eurovoleb v 27 členských zemích Evropské unie zahájily ve čtvrtek Velká Británie, Irsko a Nizozemsko. Volební maraton skončí v neděli, kdy se hlasování uskuteční ve většině členských zemích unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek