Evropský tisk o volbách do EP

09.06.2009
čtk

Sociální demokracie, která pohořela v evropských volbách, nemá v současnosti příliš co nabídnout. Chybí jí nápady i charismatičtí vůdci. Shodují se na tom komentátoři některých zahraničních deníků.

Před volbami se mohlo zdát, že okolnosti jsou pro sociální demokracii tak výhodné jako už dlouho ne: Kapitalismus prochází jedním ze svých krizových cyklů, neoliberalismus se považuje za zdiskreditovaný, občané hledají ochranu u státu, USA mají charismatického prezidenta, který si vypůjčuje evropský model blahobytu, vypočítal konzervativní rakouský deník Die Presse.

Podle listu by ale bylo mylné se domnívat, že vše spadne sociálním demokratům do klína. Evropská levice je dokonce na tento přivátý prospěch příliš nemocná, míní Die Presse. Situace naopak dokázali podle něj využít francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová, kteří spustili kotvy nalevo od středu. Kritikou neregulovaného kapitalismu berou levici vítr z plachet, uvedl deník.

Podle dánského levicově liberálního deníku Information umírněné levicové strany nenabídly zatím žádnou alternativu k dominantním tržním silám a liberálním reformám a sociální demokraté reagovali dosud jen defenzivně. Přitom jsou to právě časy krizí s prázdnou pokladnou, v nichž musí prokázat svou hodnotu ti, kteří přesvědčeně mluví o mezinárodní solidaritě, uvedl list.

Podle rakouského deníku Der Standard mají sociální demokraté v Evropě jedno společné: Neví se, za čím stojí, protože ani oni nevědí, za čím by měli stát. List uvedl, že neoliberálně natřená modernizační ideologie už nefunguje, novou ale sociální demokracie po ruce nemá. Navíc je intelektuálně i personálně vysílena, takže není ani schopna nějakou vytvořit. Existuje ještě dvacet procent lidí, kteří je (sociální demokraty) přesto volí. Pokud by ale nebyli odkázáni na podíl těch, kteří je volí i přes jejich politiku, ale na ty, co je volí kvůli jejich politice, pětiprocentní hranice (pro vstup do parlamentu) by byla zřejmě vážná překážka, píše Der Standard.

Přestože podle polského listu Rzeczpospolita v krizových časech voliči slyší na hezké sliby, které se snadněji linou ze rtů levici, tentokrát to nefungovalo. Důvodem je i to, že socialisté nemají výrazné vůdce. Levici chybí charismatický politik jako Tony Blair. Gordon Brown není ani stínem svého předchůdce. Gerhard Schröder (bývalý německý kancléř) před dlouhou dobou odstoupil ve špatném stylu. Levice nemá dnes ani silné vůdce, ani čerstvé a atraktivní myšlenky, uvedl deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek