Nová strana Most-Híd má spojit Slováky s Maďary

09.06.2009
čtk

Nová slovenská strana Most-Híd, kterou založili bývalí členové opoziční Strany maďarské koalice (SMK), chce přilákat kromě voličů z maďarské menšiny i další občany Slovenska. Novinářům to dnes oznámili její představitelé v čele s bývalým dlouholetým předsedou SMK Bélou Bugárem, který z SMK vystoupil v neděli.

Právě smíšená manželství jsou důkazem toho, že lze spolupracovat, prohlásil na tiskové konferenci Bugár. Pokud to dokážou oni, proč bychom to nemohli dokázat my, Slováci a Maďaři v jedné straně? Věříme, že je to možné, proto jsme otevřeni všem občanům pro spolupráci na všech úrovních, a to bez ohledu na národnost, řekl Bugár. Dodal, že do strany se hlásí i Slováci. Neupřesnil však, které známé osobnosti by nový politický subjekt měly posílit.

Skupina okolo Bugára opustila SMK kvůli nespokojenosti s politikou vedení strany zhruba dva roky poté, co se jejím šéfem stal Pál Csáky. Podle politologů Bugár reprezentoval umírněnější křídlo strany, současný předseda se naopak opírá o podporu Miklóse Duraye, který je znám radikálnějšími požadavky pro zhruba půlmilionovou maďarskou menšinu na Slovensku.

Bugár v této souvislosti řekl, že SMK se změnila ve stranu, která nemá srozumitelný program, vizi a neumí se vyjadřovat.

Za novou stranou, která má symbolizovat spolupráci mezi Slováky a Maďary, stojí kromě Bugára i poslanci Gábor Gál, László Nagy, Tibor Bastrnák a Zsolt Simon. Tato skupina také opustila SMK. Shromažďování podpisů potřebných na registraci strany má začít tuto neděli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek