Švédský premiér podpořil jmenování Barrosa šéfem EK

09.06.2009
čtk

Švédský premiér a příští šéf Rady EU Fredrik Reinfeldt podpořil opětovné a rychlé jmenování Josého Barrosa předsedou Evropské komise. Informovala o tom agentura DPA. Barroso po
setkání s českým premiérem Janem Fischerem v Bruselu oznámil, že se chce o funkci znovu ucházet.

Premiér Švédska, které 1. července převezme předsednictví evropské sedmadvacítky od České republiky, odmítl oddalování rozhodnutí o novém šéfovi exekutivního orgánu unie. Tím by byla Evropská komise odstavena na vedlejší kolej, varoval po setkání s Barrosem při přednášce v Bruselu.

Reinfeldt věří, že jednání o novém předsedovi EK na příštím summitu EU, který se uskuteční v Bruselu 18. a 19. června, a v Evropském parlamentu v polovině července budou úspěšná. Za současné hospodářské a finanční krize musejí být všechny unijní instituce přítomny, zdůraznil švédský premiér. Jinak se podle něj ztratí příliš mnoho energie.

Reinfeldt je předsedou švédské konzervativní Umírněné koaliční strany, která se již v rámci Evropské lidové strany (EPP) vyslovila pro Barrosovu kandidaturu na druhé pětileté období v čele EK. Tu prosazuje české předsednictví EU a dnes po setkání s Fischerem ji podpořila i německá kancléřka Angela Merkelová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek