V Praze zvítězili komunisté

09.06.2009
čtk

Česká metropole byla ve volbách do Evropského parlamentu baštou pravicové Občanské demokratické strany Mirka Topolánka, ale v „malé“ Praze na jihu středního Slovenska jasně zvítězili komunisté (KSS). Levicová strana bodovala i v obci Čechy ve slovenském okrese Nové Zámky, kde Směr-sociální demokracii premiéra Roberta Fica podpořilo více než 39 procent lidí.

Jmenovkyně českého hlavního města svou podporou komunistům vůbec nepřekvapila. Levicové strany v malé obci Praha nedaleko Lučence vyhrávají tradičně, členem KSS je také starosta Ján Karman. Ten přisuzuje téměř 30 procent hlasů odevzdaných komunistům neutěšené sociální situaci. Lidé nemají práci, někteří už rezignovali, řekl dnes Karman ČTK.

Ekonomické problémy obyvatel se podle něj projevily i ve volební účasti, která pouze mírně překročila celoslovenský průměr necelých 20 procent. Hlasovat přišlo 17 ze 73 registrovaných voličů.

Volby do Evropského parlamentu vyhrál na Slovensku Směr-sociální demokracie premiéra Fica, komunisté poslanecký mandát na rozdíl od Česka nezískali a v hlasování úplně pohořeli s výsledkem 1,65 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek