NATO jedná o snížení počtu vojáků ve své misi v Kosovu

11.06.2009
čtk

Severoatlantická aliance se na dnešním jednání ministrů obrany podle diplomatických zdrojů zabývá tím, zda, jak a kdy začít snižovat počtu aliančních vojáků v mírové misi v Kosovu. Sbory NATO v Kosovu (KFOR) nyní čítají teoreticky až více než 15.000 vojáků. Aktuálně je tam však vzhledem k probíhajícím střídáním jen necelých 14.000 vojáků. Zastoupena je i ČR (více než 400 vojáků) a Slovensko (přes 140 vojáků).

Diplomaté citovaní agenturou AFP tvrdí, že podle plánů předkládaných ministrům by se sbor měl snížit ve třech etapách až na 2300 vojáků. Trvat by to prý mohlo zhruba dva roky. Pokud tento plán ministři schválí, pak by první snížení na 10.000 vojáků proběhlo do ledna 2010.

KFOR od roku 1999 zajišťuje bezpečnost na území Kosova, které jednostranně počátkem loňského roku vyhlásilo samostatnost na Srbsku. Postupně tam začíná působit policejní a expertní mise EU s názvem Eulex a navíc si Kosovo buduje vlastní bezpečnostní sbory. V souvislosti s tím tak z některých zemí zaznívají hlasy volající po stahování vojáků KFOR.

Šéf Pentagonu Robert Gates řekl, že chce, aby aliance při snižování sil v Kosovu postupovala jednotně. Mým zájmem jen, abychom to dělali organizovaným způsobem jako aliance a ne země jednostranně, řekl při příjezdu na dnešní schůzku.

Někteří z vojáků, kteří z Kosova odejdou, by podle diplomatů mohli být přemístěni do Afghánistánu.

Zajištění tamní bezpečnosti, zejména pak v souvislosti s plánovanými srpnovými volbami, je jednou z priorit NATO i Spojených států. Právě situace v této středoasijské zemi je dalším z hlavních témat, o kterém na dnes započatém dvoudenním jednání ministři obrany včetně českého zástupce Martina Bartáka hovoří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek