Sarkozy a Merkelová se sejdou poprvé po výhře v eurovolbách

11.06.2009
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová budou dnes jednat o vývoji v Evropské unii po víkendových volbách do Evropského parlamentu, v nichž politické formace obou politiků dosáhly přesvědčivého vítězství. Na pořadu dne je rovněž příprava summitu EU 18. a 19. června, s nímž fakticky již končí i české předsednictví.

V úterý přijala Merkelová v Berlíně českého premiéra Jana Fischera, který v pátek přijede do Paříže, aby jednal také se Sarkozym. Merkelová v úterý hovořila rovněž s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem, kterému se díky úspěchu pravice v Evropském parlamentu podstatně zvýšily šance na znovuzvolení.

Dnešní schůzka Merkelové a Sarkozyho by se mohla zaměřit také na otázku dalšího vývoje evropského nákladního letounu pro vojenské účely, a to Airbusu A400, do kterého jsou kromě obou velkých evropských zemí zapojeny také Španělsko, Británie, Turecko, Belgie a Lucembursko. Evropský koncern EADS má s jeho výrobou problémy – nesplnil závazek vyzkoušet ve vzduchu první letoun do ledna 2008 a hrozí ztráta potenciálních zákazníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek