NATO: prodloužíme protipirátskou misi

12.06.2009
čtk

Ministři zemí Severoatlantické aliance dnes rozhodli, že NATO prodlouží svou protipirátskou misi u somálských břehů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zprávy ze schůzky ministrů obrany států NATO v Bruselu. Alianční flotila operující od listopadu u východoafrického pobřeží se má vrátit domů koncem tohoto měsíce. Podle rozhodnutí ministrů ji ale vzápětí nahradí další flotila.

U somálských břehů se snaží bránit útokům pirátů na obchodní lodě kromě aliančních plavidel také plavidla EU, USA a dalších jednotlivých zemí, kupříkladu Číny, Indie, Malajsie či Ruska.

Kromě otázky protipirátských patrol jsou hlavními tématy končící dvoudenní schůzky ministrů obrany NATO v Bruselu válka v Afghánistánu a situace v Kosovu.

Očekává se, že ministři odsouhlasí návrh vyslat do Afghánistánu letadla vybavená výstražným systémem AWACS poté, co Francie ustoupila od odmítavého postoje k tomuto kroku, když dosáhla snížení svého podílu na nákladech této operace. Letouny mají zajišťovat bezpečnost vojenského i civilního leteckého provozu v Afghánistánu.

Jsem přesvědčen, že dnes rozhodneme o vyslání strojů se systémem AWACS do Afghánistánu, abychom zlepšili bezpečnost tamního letového provozu, řekl německý ministr obrany Franz Josef Jung.

Ministři by rovněž měli dokončit plán restrukturalizace velení NATO v Kábulu, které se potýká s rostoucím počtem vojáků přicházejících do regionu. Severoatlantická aliance za poslední rok téměř zdvojnásobila sílu svých jednotek v Afghánistánu na zhruba 60.000 vojáků. Nyní se do Afghánistánu přemísťuje dalších 21.000 amerických vojáků a 5000 převážně evropských vojáků by mělo být rozmístěno k zajištění bezpečného průběhu voleb chystaných na srpen.

Na programu schůzky je rovněž kupříkladu stanovení priorit rozpočtu NATO v době hospodářské krize či zahájení práce na novém strategickém konceptu aliance.

V první den schůzky, ve čtvrtek, ministři rozhodli o snížení počtu vojáků NATO v mírové misi v Kosovu (KFOR) do ledna 2010 z přibližně 14.000 vojáků na zhruba 10.000 v souladu se zlepšující se bezpečnostní situací v této zemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek