Před 13 lety Belgie jako poslední stát EU zrušila trest smrti

12.06.2009
čtk

Jako poslední stát Evropské unie zrušila Belgie 13. června 1996 trest smrti. Onoho dne totiž poslanci podle očekávání drtivou většinou odhlasovali změnu trestního zákona, z něhož byly vyřazeny články stanovující nejvyšší trest i způsob jeho výkonu. Osmý paragraf, podle něhož „osobě odsouzené k smrti bude useknuta hlava“, se tak stal minulostí.

Trest smrti byl v Belgii sice relativně často ukládán, vykonán byl ovšem naposled v roce 1950. Od té doby byl zásadně měněn na doživotní nucené práce. Fakt, že v zákonodárství nadále figuroval, byl však předmětem kritiky ze zahraničí. Belgie měla z tohoto důvodu občas potíže, když se dožadovala vydání pachatelů trestných činů.

V poválečných letech bylo podle zvláštního zákonodárství z roku 1918 v zemi odsouzeno k smrti zastřelením a zastřeleno 242 lidí, vesměs nacistů nebo Belgičanů, kteří s nimi těsně spolupracovali. Gilotina, jejíž použití trestní zákon až do roku 1993 předpokládal, tak v nezávislé Belgii zasvištěla pouze čtyřiapadesátkrát v období 1830 až 1864 a pak jednou v roce 1918. Jinak dostávali odsouzenci na smrt pravidelně milost.

Novela přijatá v červnu 1993 zrušila také jako formu trestu nucené práce, které byly nahrazeny odnětím svobody na 20, ve výjimečných případech na 30 let. Za činy, které bylo do té doby možné trestat smrtí, je nyní ukládáno doživotní vězení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek