EU s USA přijaly dohodu o přijímání vězňů z Guantánama

16.06.2009
čtk

Spojené státy a Evropská unie přijaly společné prohlášení týkající se plánovaného uzavření americké věznice Guantánamo. Oznámilo to české předsednictví EU. Rozhodnutí o možném přijetí vězňů je čistě na rozhodnutí jednotlivých zemí. Dohoda s USA mimo jiné umožňuje, aby mohl takový stát sdílet informace od Američanů s partnery v Evropě.

Na tomto principu se EU dohodla už před časem při jednání ministrů vnitra. Stát, který bude o přijetí některého z vězňů z Guantánama uvažovat, tak poskytne veškeré informace od USA o předávaných vězních partnerům v Evropě, a to ještě před vlastním definitivním rozhodnutí o přijetí té či oné osoby.

Rozhodnutí bylo přijato v reakci na obavy některých zemí vyplývajících z existence takzvaného schengenského prostoru. Ten je založen na tom, že když do něj někdo vstoupí, může se dál volně, bez hraničních kontrol pohybovat mezi zeměmi, které jsou do něj zapojeny. Sdílení informací o vězních by mělo pomoci tyto obavy snížit.

Následně pak unijní a američtí diplomaté na tomto základě vypracovali prohlášení, které včera na jednání v Lucemburku schválili ministři zahraničí zemí EU. Text také vítá lednové rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy uzavřít do roka tuto kontroverzní věznici, kterou kritizovaly dlouhodobě evropské státy i organizace na ochranu lidských práv.

Přijmout některého z vězňů z Guantánama chtějí v Evropské unii třeba Španělsko či Británie. Proti se staví například Rakousko. Nikomu nehodlá poskytnout útočiště ani Česko a zřejmě ani Slovensko.

Do Evropy by měli zamířit ti vězni, kteří jsou připraveni k propuštění. Jít by mělo zřejmě o několik desítek vězňů, kteří by chtěli zamířit do Evropy. Jde o ty, kteří nebyli obviněni a jsou před zákonem bez poskvrny, avšak u nichž hrozí, že by jim v případě návratu do domovských zemí hrozila represe od tamních režimů či úřadů.

Kolik jich bude, Kohout neuvedl. My jsme nediskutovali samotné počty, my jsme diskutovali prostředí a podmínky, za kterých k tomu může docházet… O čísla tentokrát nešlo, řekl český ministr. V minulosti se do médií dostaly informace, že se to bude týkat asi 60 vězňů.

Věznice Guantánamo funguje od ledna 2002, kdy tam byli dopraveni první zadržení podezřelí z terorismu či z příslušnosti k hnutí Taliban či síti Al-Káida. Zařízením prošlo na 770 lidí. Většina nebyla nikdy obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům. Asi 530 z nich už bylo propuštěno. Část z nich se ale posléze opět zapojila do radikálních aktivit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek