Rusko vetovalo prodloužení mise OSN v Gruzii

16.06.2009
čtk

Rusko využilo v Radě bezpečnosti OSN právo veta a vyslovilo se pro ukončení pozorovatelské mise OSN v Gruzii. Moskva odmítla plán Západu prodloužit o rok, nebo alespoň o dva týdny mandát mise UNOMIG, která od roku 1993 dohlížela na příměří mezi Gruzií a její odštěpeneckou oblastí Abcházií. Gruzie následně obvinila Moskvu, že se tímto krokem snaží zamaskovat etnické čistky v Abcházii. Informovala o tom agentura AP.

Rusko nesouhlasilo především s tím, že se navržená dohoda odvolávala na územní celistvost Gruzie. Moskva loni v létě po několikadenním ozbrojeném konfliktu s Gruzií uznala nezávislost proruských oblastí Abcházie a Jižní Osetie, keré ale Tbilisi stále považuje za své nedílné součásti.

Rusko také navrhovalo změnu názvu mise UNOMIG tak, aby z něj zmizelo písmeno G znamenající Gruzie. Vyloučení zmínky o územní celistvosti Gruzie a změna názvu mise, které by naznačovaly uznání nezávislosti Abcházie, však byla červená čára, kterou západní státy nechtěly překročit, píše agentura AFP.

Pondělní veto vážně narušilo plány západních mocností prodloužit existenci mise na konfliktním Kavkaze. Pro její zachování hlasovalo deset členů RB OSN, proti bylo jedině Rusko. Další stálí i nestálí členové rady – Čína, Vietnam, Libye a Uganda – se hlasování zdrželi. Mandát mise vypršel s pondělní půlnocí newyorského času (6:00 SELČ). Na dočasném čtyřměsíčním prodloužení fungování mise, které by umožnilo další jednání o jejím osudu, se členové RB OSN dohodli v únoru.

Úkolem mezinárodní mise UNOMIG, složené ze 129 vojáků a 16 policistů, je dohlížet na dodržování příměří mezi Gruzíny a Abcházci a zajistit bezpečnost všech zaměstnanců OSN a dalších mírových a humanitárních pracovníků. Do Gruzie vlastní pozorovatelskou misi vyslala také Evropská unie. Od začátku loňského října tam působí několik stovek převážně policistů, vojenských expertů a odborníků na lidská práva.

Gruzie včera obvinila Rusko, že se svým vetem na obnovení mise OSN v proruském regionu snaží zatajit etnické čistky a zločiny, které páchá v Abcházii.

Rusko nepotřebuje svědky, kteří by viděli výsledky etnických čistek. Rusko nepotřebuje mezinárodní přítomnost, protože je v podstatě proti mezinárodnímu právu, cituje agentura AFP gruzínského ministra zahraničí Grigola Vašadzeho.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek