SZ: Šéf WTO by napřesrok rád dokončil katarské kolo jednání

17.06.2009
čtk

Generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy doufá, že takzvané katarské kolo jednání o další liberalizaci světového obchodu bude dokončeno v příštím roce. Informoval o tom dnes německý list Süddeutsche Zeitung.

Katarské kolo bylo zahájeno v katarské metropoli Dauhá v listopadu 2001 a mělo být už dávno uzavřeno. Jeho cílem je prohloubit liberalizaci světového obchodu a zpřístupnit světový trh dalším rozvojovým zemím. Odhaduje se, že katarské kolo má pro světovou ekonomiku hodnotu 150 miliard dolarů, píše agentura Reutes.

Ministři obchodu členských zemí WTO se dostali blízko završení katarského kola již loni v červenci. Dohoda ale nakonec zkrachovala kvůli přetrvávajícím sporům mezi Spojenými státy a rozvíjejícími se zeměmi v zemědělských otázkách.

Jsem optimistický, že Dauhá bude dokončeno v roce 2010, řekl Lamy listu Süddeutsche Zeitung. Rozvíjející se země o to usilují. Zatím jsou tu ale pouze politická prohlášení. Zda rozhovory skutečně pokročí, záleží z velké části na Spojených státech, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek