Jednání o odzbrojení s USA je podle Ruska konstruktivní

18.06.2009
čtk

Ruské ministerstvo zahraničí označilo postup jednání Spojených států s Ruskem o omezení strategických jaderných zbraní jako konstruktivní. Velmoci se snaží domluvit na nové dohodě, která nahradí stávající smlouvu START 1 z roku 1991, jejíž platnost vyprší v červenci. Delegace obou zemí se pokoušejí zmírnit rozpory před setkáním prezidentů USA a Ruska Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva v Moskvě 6.-8. července.

Jednání se konají v konstruktivním a pracovním ovzduší. Myslíme si, že prezidenti budou moci na červencovém summitu oznámit předběžné výsledky, řekl mluvčí ruského ministra zahraničí Andrej Něstěrenko na pravidelné tiskové konferenci.

Obě velmoci již dříve prohlásily, že chtějí resetovat vzájemné vztahy, které se za předchozí americké administrativy George Bushe zhoršovaly a blížily se téměř ke stavu, jaké byly za studené války.

Vyjednávači obou velmocí se sešli už na dvou kolech jednání, z nichž první se konalo v květnu a druhé na počátku června. Příští kolo se podle Nestěrenka uskuteční 23. a 24. června v Ženevě.

Nová smlouva má jít mnohem dále než zatím poslední tzv. moskevská smlouva (SORT), podle níž mají obě strany do roku 2012 snížit svůj jaderný arzenál na 1700 až 2200 jaderných hlavic.

Smlouva START 1 týkající se všech raket s doletem přes 5000 kilometrů předpokládala snížení počtu jaderných hlavic na 6000 pro každou stranu a počtu strategických nosičů na 1600. Rusko má nyní podle Carnegieho nadace pro mezinárodní mír 3113 strategických hlavic, zatímco USA jich mají 3575.

Jednání o nové odzbrojovací smlouvě, která by měla být jakýmsi symbolem oteplení v americko-ruských vztazích po létech obtíží za éry předchozího amerického prezidenta George Bushe, jsou podle pozorovatelů ale značně komplikovaná. Rusko chce, aby se při jednání braly v úvahu plány Washingtonu na výstavbu amerického protiraketového štítu ve střední Evropě.

Něstěrenko řekl, že agenda červencového summitu se soustředí na zlepšení praktické spolupráce, ale bude se také jednat o srpnových volbách v Afghánistánu a o širších politických a ekonomických vztazích.

Příprava je intenzivní a doufáme, že moskevský summit bude velmi produktivní, řekl Něstěrenko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek