Zemědělci požadují, aby summit EU jednal i o mléku

18.06.2009
čtk

Tisíce zemědělců v Bruselu protestují proti nízkým výkupním cenám mléka. V unijní metropoli přitom začíná dvoudenní summit EU a i český premiér Jan Fischer připustil, že by se téma mléčných kvót, s nimiž ceny mléka souvisí, mohlo objevit na jednacím stole. Německá kancléřka Angela Merkelová již připustila, že bude žádat o snížení kvót, které se naopak v současnosti zvyšují a v roce 2015 se mají zrušit úplně. Zástupci českého předsednictví uvedli, že budou s demonstranty jednat.

„Merkelová signalizovala, že v rámci ekonomické části zvedne otázku cen a prodeje mléka,“ řekl Fischer českým novinářům. Případné nároky Merkelové by mohli podpořit i demonstrující zemědělci. Do Bruselu již od ranních hodin proudí autobusy z Německa a tamní zemědělci se srocují v bruselských ulicích nedaleko unijních institucí, kde budou jednat lídři členských států EU.

„Já to beru velmi vážně. Budu jeden z těch, kteří budou s protestujícími jednat. Myslím, že Evropská unie musí konat zodpovědně a hledat způsoby, jak pomoct nejenom jim, ale i všem ostatním, na které dopadají důsledky krize,“ řekl ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Nespokojenost se stavem v mlékařské sektoru vyjadřují i Češi. Ti nedávno pohrozili, že zablokují kvůli nízkým výkupním cenám mléka centrálních sklady obchodních řetězců. Zatím není jasné, zda se Češi zapojí i do dnešní demonstrace, ale jisté je, že Němce podpoří farmáři z některých dalších členských států EU. Do Bruselu mimo jiné dorazila i zhruba dvoukilometrová kolona traktorů, která už při příjezdu zpomalila dopravu v okolí belgické metropole.

EU se nedávno dohodla, že v roce 2015 kvóty na mléko v unii definitivně zruší, do té doby je však bude každý rok postupně zvyšovat, aby farmářům zajistila „hladké přistání“. Agrárníci však namítají, že vyšší kvóty vedou k přebytku mléka na trhu, což vede k nižším výkupním cenám. Snížení kvót by podle nich naopak vedlo k cenám vyšším.

„V současné době dostává evropský farmář za litr mléka zhruba 20 eurocentů, což je o 20 až 30 procent méně než tvoří náklady. Tuzemští výrobci mléka trží měsíčně zhruba o 400 milionů korun méně než loni. Na konci roku se tak tržby sníží o zhruba pět miliard korun, a to odvětví to prostě nevydrží,“ řekl před nedávnem ČTK prezident české Agrární komory Jan Veleba.

Pokud však Němci požadavek na snížení kvót na vrcholné schůzce skutečně vznesou, dohoda o tomto bodu je značně nepravděpodobná. Celá řada zemí a také Evropská komise takový postup odmítá. Není však vyloučeno, že Merkelové by se mohlo podařit přesvědčit i další velké země. Politici ale argumentují tím, že podobnými problémy se nemají zabývat premiéři a prezidenti, ale ministři zemědělství. Ti budou zasedat v Lucemburku příští pondělí a úterý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek