EU potvrdila sliby o snižování emisí a pomoci chudým zemím

19.06.2009
čtk

Evropská unie na včerejším summitu zopakovala dřívější závazky ohledně snížení emisí skleníkových plynů i to, že je připravena finančně pomoci rozvojovým zemím zapojit se do boje proti změnám klimatu. Kolik na to dá peněz, nicméně státníci podle očekávání nerozhodli.

V souvislosti s náklady boje proti změnám klimatu a zapojením rozvojových zemí do tohoto úsilí se v minulosti objevila různá čísla.

Celkové náklady spjaté s úsilím snižovat emise budou kolem roku 2020 ročně dosahovat podle jednoho odhadu 175 miliard eur (4,6 miliardy Kč). Podle jiného by se v roce 2030 náklady spojené s bojem proti globálnímu oteplování mohly v rozvojových zemích pohybovat mezi 23 miliardami až 54 miliardami eur (606 miliard až 1,4 bilionu Kč). Agentura Reuters zase citovala zprávu unijních expertů, podle nichž bude v roce 2020 třeba ročně pro chudé země asi 100 miliard eur (2,6 bilionu korun).

Značnou část by měly poskytnout bohaté země, tudíž i Evropská unie. Ta ale zatím nechce přijít s konkrétními přísliby. Důvodem je, že zatím stále neskončily přípravy a vyjednávání před klíčovou mezinárodní konferencí, která se ke klimatu uskuteční v prosinci v Kodani. EU nechce přicházet s nějakými čísly předtím, než se vyjádří i další hlavní hráči jako USA.

V dánské metropoli se bude jednat o nástupci Kjótského protokolu o snížení emisí, jenž vyprší v roce 2012. Unie se už dříve zavázala, že sníží jejich objem do roku 2020 proti roku 1990 o pětinu. Pokud se připojí i další velcí hráči či znečišťovatelé, jako třeba Spojené státy či Čína, pak by snížení bylo o 30 procent. Tyto závazky dnes na summitu lídři států EU potvrdili.

Evropská unie je připravena hrát vůdčí roli v tomto procesu, píše se v návrzích závěrů z vrcholné schůzky. Ty budou schvalovány až v pátek, avšak státníci s pasážemi ke klimatu podle diplomatů už souhlasili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek