EU schválila záruky pro Irsko

19.06.2009
čtk

Evropská unie se dohodla na zárukách pro Irsko kvůli Lisabonské smlouvě. Na tiskové konferenci po skončení summitu to oznámil český premiér Jan Fischer. Dohoda otevírá cestu ke konání druhého referenda k dokumentu, který by měl být nástupcem odmítnuté euroústavy. V prvním referendu loni v červnu Irové Lisabonskou smlouvu odmítli.

Myslím si, že budeme v pozici, abychom uspořádali opakované referendum na začátku října, řekl po skončení vrcholné schůzky EU irský premiér Brian Cowen. Irská vláda by bez záruk, které unie odhlasovala, zřejmě referendum neuspořádala, což by mohlo znamenat definitivní konec Lisabonské smlouvy.

Záruky by měly irské voliče ujistit, že smlouva nepřinese Irsku změny v několika oblastech, jako jsou tradiční irská neutralita či národní svrchovanost ve věci daní nebo potratů. Cesta k dohodě na summitu byla poměrně komplikovaná. Státníci nejdříve celé téma přesunuli ze čtvrtka na pátek, po zdlouhavých jednáních ale dospěli ke konečné dohodě. Problém při hledání dohody přitom nebyl ani tak v obsahu garancí jako v tom, jakou právní sílu či formu by měly mít. Nakonec jde o takzvanou mezivládní dohodu, která nepodléhá ratifikaci v žádném členském státě EU.

Tuto formu ale ještě před summitem zpochybnil český prezident Václav Klaus, podle něhož by dokument o garancích musel být schválen parlamentem, protože mění charakter lisabonské smlouvy. Fischer takový postup však odmítá. Jedná se o objasňující text, který nemění ani čárku na Lisabonské smlouvě, dodal. Podle něj garance budou začleněny do unijního práva, až bude Lisabonská smlouva schválena ve všech státech, zřejmě jako součást smluv souvisejících s dalším rozšířením EU.

Klausovo stanovisko však v tomto případě nebylo problémem. Daleko větší obavy vyvolávala politická situace v Británii. Vládnoucí labouristé totiž prosadili schválení lisabonské smlouvy, ale v současnosti se v Británii netěší velké popularitě a je dost dobře možné, že v budoucnosti prohrají volby. Vystřídali by je tak pravděpodobně konzervativci, kteří jsou smlouvě daleko méně nakloněni a existují obavy, že by mohli zpochybnit ratifikační proces z podobného důvodu, který uvádí Klaus.

Jde o právně závazné rozhodnutí hlav států v plném souladu s Lisabonskou smlouvou, řekl dnes ale Fischer, který za svoji práci při prosazování irských záruk sklidil podle diplomatického zdroje velký potlesk. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt pak prý řekl, že si Fischer zaslouží absolutorium.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek