Kandidátem členských států na šéfa Evropské komise bude Barroso

19.06.2009
čtk

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se včera navečer shodli, že jejich kandidátem na místo předsedy Evropské komise bude dosavadní šéf výkonného orgánu EU José Barroso. Novinářům to po dnešním jednání lídrů EU řekl premiér Jan Fischer, který summitu předsedal za české předsednictví. Formální nominaci na tento prestižní unijní post ale dosavadní šéf komise zatím nemá.

Jsem velmi rád, že José Barroso získal širokou jednomyslnou podporu hlav států a vlád, kteří jednoznačně podporují jeho kandidaturu na budoucího šéfa Evropské komise, řekl Fischer.

Jsem extrémně pyšný, že jsem získal jednomyslnou podporu, a jsem dojatý, uvedl Barroso.

Šéfa komise musí ještě nicméně schválit Evropský parlament. Podle Fischera získaly Česko i Švédsko, které bude předsedat EU od července, silný mandát na jednání s jednotlivými frakcemi Evropského parlamentu . Do těchto jednání vstoupíme bezodkladně, efektivně, tak aby ta nominace a její příprava zabrala co nejmenší čas, dodal Fischer.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica lídři EU poslance vyzvali, aby o novém šéfovi Evropské komise rozhodovali, pokud to bude možné, už na svém nadcházejícím zasedání. To se uskuteční v polovině července ve Štrasburku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek