Lídři EU se zatím nedohodli na zárukách pro Iry

19.06.2009
čtk

Nejvyšší představitelé zemí Evropské unie se zatím nedohodli na zárukách pro Irsko týkajících se lisabonské smlouvy o reformě unijních institucí. Jednání bude podle diplomatů pokračovat dnes. Původně se očekávalo, že by kompromis mohl být nalezen ještě před začátkem nynějšího unijního summitu.

Irové loni v červnu v referendu lisabonskou smlouvu odmítli. EU jim pak ve snaze přimět je k uspořádání nového referenda slíbila určité záruky, podle nichž smlouva nepřinese Irsku změny v několika oblastech, jako jsou tradiční irská neutralita či národní svrchovanost ve věci daní nebo potratů.

Mezi státy už je shoda ohledně obsahu garancí, rozpory se však týkají toho, jakou právní sílu či formu by měly mít. Podle diplomatického zdroje ČTK byla otázka garancí zatím odložena. Není ještě dojednána přesná forma toho schválení, řekl zdroj. Podle dalšího z diplomatů státníci téma vůbec neotevřeli s tím, že Britové mají některé výhrady, které budou státníci řešit přes noc při dvoustranných schůzkách.

Státníci, jejichž jednání jako zástupce českého předsednictví EU řídí český premiér Jan Fischer, se nyní na summitu budou věnovat dalším tématům, jako je boj proti finanční krizi či výběr nového šéfa Evropské komise. Summit se zatím shodl na základech pro finanční příspěvky na boj se změnami klimatu. EU chce prosadit, aby bohatší národy přispívaly na boj i v rozvojových zemích, ale zatím se nedohodla na konkrétních finančních částkách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek