Zprostředkování EU ve sporu Chorvatska a Slovinska zkrachovalo

19.06.2009
čtk

Zprostředkování Evropské unie ve sporu Slovinska a Chorvatska o společnou hranici včera zkrachovalo. Oznámil to slovinský ministr zahraničí Samuel Žbogar po schůzce se svým chorvatským protějškem Gordanem Jandrokovičem a s eurokomisařem pro rozšíření Ollim Rehnem. Pokračování přístupových rozhovorů Chorvatska s EU, které Slovinsko kvůli tomuto sváru od loňského prosince blokuje, se tak vzdaluje, napsala agentura APA.

„Chorvatsko vystoupilo z procesu vedeného Rehnem,“ řekl Žbogar. Tuto informaci ale vzápětí dementovalo chorvatské ministerstvo zahraničí. Eurokomisař sám podle agentury uvedl, že nevidí možnost pro své další zprostředkování a spor Záhřebu a Lublaně považuje za jejich bilaterální problém.

Rehn oběma zemím v pondělí předložil svůj návrh, Slovinsko ho přijalo, Chorvatsko nikoliv. Eurokomisař nyní o stavu věcí bude informovat české předsednictví EU i Švédsko, které bude v čele sedmadvacítky od příštího měsíce.

Chorvatský premiér dnes přišel s vlastními dvěma návrhy. Jak bude EU v tomto střetu postupovat dál, není jasné. Očekává se, že o něm budou neformálně jednat šéfové vlád zemí sedmadvacítky v pátek na summitu v Bruselu. Není vyloučeno, že zprostředkování nabídnou zástupci jiných zemí Evropské unie.

Brusel chce, aby se hraničním sporem zabýval arbitrážní soud. Otázkou je ale jeho mandát a složení.

Kvůli blížícím se letním prázdninám a jednání o novém složení Evropské komise hrozí, že přístupová jednání Chorvatska s EU nyní na několik měsíců zamrznou.

Slovinsko a Chorvatsko, jež se v roce 1991 odtrhly od Jugoslávie, se přou o hraniční oblast, kterou Chorvaté prohlašují za svou. Slovinsko tvrdí, že pokud by chorvatské nároky uznalo, znemožnilo by si přímou cestu do mezinárodních vod. Slovinci, kteří vstoupili do EU v roce 2004, teď blokují jednání o přístupových kapitolách, které s hraničním sporem nějak souvisejí.

Slovinsko v 90. letech dojednalo s Chorvatskem volný koridor přes chorvatské vody za ústupky v jiných částech sporné pozemní hranice. Slovinský parlament dohodu schválil, chorvatský nikoli. Od té doby se situace vyhrotila a v Lublani převládl dojem, že Záhřeb se chová mocensky arogantně: považuje slovinské ústupky na zemi za „hotové“ bez ohledu na to, že sám na moři ustoupit nehodlá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek