EU požaduje prošetření íránských voleb

22.06.2009
čtk

Evropská unie dnes opět sáhla k ostrým slovům na adresu íránského vedení. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt, jehož země se za několik dnů ujme předsednictví sedmadvacítky, požaduje, aby pochybnosti, jež panují ohledně regulérnosti nedávných prezidentských voleb v Íránu, byly prošetřeny.

Je na Íráncích, aby dokázali věrohodnost politického procesu, řekl Bildt. Šéf švédské diplomacie rovněž ostře odsoudil to, že během demonstrací proti výsledkům prezidentských voleb bylo v sobotu zabito několik lidí. Policejní zásah si vyžádal nejméně deset obětí.

Šéfové vlád zemí EU na bruselském summitu minulý týden kritizovali to, že proti účastníkům poklidných demonstrací íránské úřady použily sílu, a požadovali prošetření údajných podvodů při volbách. To, že je Írán z celkem silných prohlášení Evropské unie nešťastný, není zas až tak překvapivé, řekl Bildt. Že si íránská vláda v neděli předvolala diplomatické zástupce zemí sedmadvacítky, je podle něho znamením, že Írán její výzvy slyší.

Bildt nechal otevřené, zda pro EU bude nynější prezident a oficiální vítěz voleb Mahmúd Ahmadínežád v příštích měsících partnerem pro jednání. Řekl ale, že sedmadvacítka má zájem na dialogu s Íránem o celé řadě důležitých otázek, například o jeho jaderném programu.

Javier Solana, vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku, doufá, že v Íránu nebude občanská válka. Na to bychom neměli ani pomýšlet, řekl. Íránskou vládu vyzval, aby respektovala právo pořádat demonstrace a svobodu tisku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek