EU schválila Lufthanse převzetí bruselských aerolinek

22.06.2009
čtk

Toto rozhodnutí se očekávalo, protože německá firma souhlasila s některými podmínkami Bruselu. Koupí belgického nízkonákladového přepravce si chce Lufthansa rozšířit síť spojů a získat nové klienty.

Evropská komise se původně obávala, aby Lufthansa neměla monopol na trasách mezi Bruselem a některými německými a švýcarskými městy. Kvůli možnému oslabení konkurence na leteckých trasách z Belgie do Německa a Švýcarska začala komise v lednu celou transakci prověřovat. Lufthansa se nicméně zavázala, že nechá své nové rivaly létat na trasách z Bruselu do Frankfurtu, Mnichova, Hamburku i Curychu.

Komplexní balík nápravných opatření nabídnutý Lufthansou napomůže vstupu trhu na dotyčné linky, a vytvoří tak alternativní možnosti pro cestující, uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Lufthansa získá 45 procent společnosti Brussels Airlines a opci na nákup zbývajících akcií od roku 2011. Výsledná cena pak bude záviset na výsledku hospodaření za příští rok.

Výkonný orgán unie nyní ještě prověřuje převzetí rakouských aerolinek Austrian Airlines Lufthansou. EK by měla podle nedávné zprávy německého listu Handelsblatt převzetí povolit ještě před 1. červencem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek