Hlavní body vládního Výboru pro EU

22.06.2009
Úřad vlády

Vládní Výbor pro EU dnes schválil další postup při uplatňování zaměstnanců, kteří byli přijati na systemizovaná místa vytvořená kvůli českému předsednictví EU. Jednotlivá ministerstva povedou personální pohovory se zaměstnanci předsednictví a zjistí jejich zájem o setrvání ve státní správě. Ministři zváží možnost nabídnout těmto pracovníkům v případě jejich zájmu některé z volných míst v úřadu, tak aby státní správa i nadále využívala potenciál těchto lidí. Zaměstnancům předsednictví, kterým končí pracovní smlouva ke 30.6.2009, by taková místa byla nabízena ihned, dalším pracovníkům předsednictví během června a července.

Lidem, kteří se při předsednictví osvědčili a hledají místo ve státní správě, v evropských institucích nebo jinde, vydají ministerstva osobní doporučení na vysoké úrovni. Ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle bude ve spolupráci s místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem a ministrem financí Eduardem Janotou průběžně sledovat plnění těchto úkolů na základě údajů (kontakt, profesní zaměření, životopisy), které mu ministerstva budou poskytovat pravidelně k 15. dni každého měsíce. Kontaktní údaje dosud neuplatněných zájemců budou evidovány ve vládní databázi.

Státní správa byla kvůli předsednictví dočasně posílena o 365 systemizovaných míst. Vláda s uspokojením přijala informaci, že zhruba třetina z těchto lidí je už dnes rozhodnuta ve státní správě zůstat a jsou pro to vytvořené podmínky. Vláda se nyní snaží udělat maximum pro to, aby udržela ve státní správě co nejvíce lidí z předsednického týmu, kteří své další uplatnění ještě zvažují.

Vládní Výbor pro EU se dnes také věnoval finiši českého předsednictví. Premiér Jan Fischer vládu informoval o výsledcích Evropské rady, která proběhla ve dnech 18. -19. června v Bruselu. Vrcholný summit EU skončil pro české předsednictví velmi úspěšně. Pod jeho taktovkou byly schváleny záruky slíbené Irsku, aby mohlo uspořádat nové referendum k Lisabonské smlouvě. Byla též nalezena shoda na osobě, která by měla vést příští Evropskou komisi, odsouhlaseny závěry ke klimatické změně a dosažena politická dohoda na novém rámci evropského finančním dohledu.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko vládní Výbor pro EU informoval o přípravě zasedání Rady pro životní prostředí dne 25. června v Lucemburku.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek