Íránská vláda si předvolala diplomatický sbor EU

22.06.2009
čtk

Krvavá sobota s nejméně deseti mrtvými a stovkou zraněných po tvrdém zásahu policie a islámských milicí proti demonstrantům a napjatě klidná neděle, takové bylo v Teheránu víkendové pokračování protestního týdne po nedávných sporných prezidentských volbách. Nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí je v pátek prohlásil za regulérní a výsledky za platné, v sobotu pak nejvyšší ústavní orgán, rada dohlížitelů, navrhl přepočítání náhodné desetiny hlasů.

Íránská vláda včera v podveřer předvolala na své ministerstvo zahraničí českého chargé d’affaires Josefa Havlase a 26 jeho kolegů ze zastupitelských úřadů Evropské unie v Teheránu.

Hlavní rival staronového prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda Mír Hosejn Músáví návrh rady dohlížitelů ohledně přepočítání malého množství hlasů odmítl a trvá na anulování voleb. Vyzval také k celonárodní stávce, pokud by byl zatčen. Ujistil ale, že opozice není proti islámskému systému a jeho zákonům, nýbrž proti lžím a úchylkám, systém chce jen reformovat.

V prohlášení zveřejněném na internetu Músáví ujišťuje své stoupence, že mají právo protestovat proti volebním manipulacím, tedy lžím a podvodům. Vyzývá demonstranty, aby pokračovali v protestních akcích, nabádá je ale ke zdrženlivosti. Nepozbývejte naděje, že se domůžete svého práva, a nepřipusťte, aby ti, kdo vás chtějí dohnat k zlosti, uspěli, apeluje Músáví. Odsuzuje masové zatýkání svých podporovatelů, které podle něj vyvolá roztržku mezi společností a národními ozbrojenými silami.

K protestům stoupenců opozice se slovně přidávají některé významné osobnosti. Bývalý umírněný prezident Mohammad Chátamí dnes vyzval k okamžitému propuštění všech zatčených od začátku demonstrací, mezi nimiž údajně byla i dcera Ahmadínežádova rivala, bývalého prezidenta Alího Hášemího Rafsandžáního. Chátamí také kritizoval přenechání povolebního sporu islámské radě dohlížitelů, jejíž nestrannost zpochybnil.

Ke kritice islámského vedení státu se stále hlasitěji připojují i proreformní duchovní. Nejvýznamnější disidentský klerik ajatolláh Hosejn Alí Montazerí vyzval k třídennímu celonárodnímu smutku za Íránce zabité v pouličních protestech, a to od středy. Protivit se požadavkům lidu je z náboženského hlediska zakázané, uvedl na své webové stránce Montazerí, jeden z vůdců islámské revoluce roku 1979 a později velký kritik režimu.

Chameneí v pátečním projevu vyzval vůdce pouličních protestů, aby tyto akce ukončili, a pohrozil, že v opačném případě ponesou odpovědnost za důsledky. Navzdory tomu se v sobotu v centru Teheránu sešly asi 3000 lidí, proti nimž zasáhla policie obušky, slzným plynem a vodními děly. Íránská státní televize uvedla, že deset lidí, které označila za výtržníky, bylo zabito a více než sto zraněno. Méně oficiální zdroje ale hovoří o 13 až 19 mrtvých. Spolu s oficiálně přiznanými sedmi mrtvými z pondělka si tak povolební protesty v Teheránu vyžádaly už nejméně 17 obětí.

Dnes byl v Teheránu údajně klid. V centru města nebyly podle agentury AFP, odvolávající se na svědky, vidět žádné známky opoziční demonstrace. Všechna místa sobotních protestů a křižovatky prý zato byly početně obsazeny policisty a členy milicí, kteří rozháněli i sebemenší skupinky dvou a tří lidí a nutili je pokračovat v cestě. Doprava v Teheránu podle svědků fungovala normálně a obchody byly otevřené.

Zahraniční média v Íránu jsou stále postižena zákazem práce mimo redakce. Írán dnes kromě toho vyhostil ze země teheránského zpravodaje stanice BBC. Zadržení svého teheránského zpravodaje oznámil americký časopis Newsweek.

K Chameneího páteční kritice Západu za vměšování do vnitřních záležitostí Íránu se v neděli připojil ministr zahraničí Manúčehr Mottakí a prezident Ahmadínežád k témuž vyzval jmenovitě Británii a Spojené státy.

Jeho výzvu odmítl britský ministr zahraničí David Miliband. Británie trvá na tom, že je na Íráncích, aby si vybrali svoji vládu, a že je na íránských úřadech, aby zajistily spravedlivý výsledek voleb a ochranu svých vlastních lidí, řekl šéf britské diplomacie. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvala íránské představitele k přepočítání hlasů, k povolení poklidných protestů, nepoužívání síly proti demonstrantům a propuštění zadržených stoupenců opozice.

K zastavení všech násilných a nespravedlivých akcí proti vlastnímu lidu vyzval v sobotu íránskou vládu americký prezident Barack Obama.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek