ODS oznámila vznik nové frakce v EP

22.06.2009
čtk

Občanská demokratická strana (ODS) oznámila vznik nové frakce v Evropském parlamentu – Evropské konzervativní a reformní skupiny. Podílet se na ní mají i britští konzervativci či polská strana Právo a spravedlnost. Jádro nové frakce bude tvořit 55 europoslanců z osmi zemí, což by z ní v novém složení Evropského parlamentu učinilo čtvrtou nejsilnější skupinu.

Jednání i nadále pokračují a je pravděpodobné, že se k nové politické skupině připojí i další europoslanci či politické strany, a to ještě do prvního zasedání Evropského parlamentu, uvedla vedoucí zahraničně politické sekce ODS Adéla Kadlecová. Europarlament se poprvé sejde 14. července ve Štrasburku.

Kadlecová oznámila, že generálním sekretářem nového politického uskupení byl pracovně ustanoven Ir Frank Barrett, bývalý tajemník frakce Unie pro Evropu národů.

Skupina evropských konzervativců a reformistů vnese nový impuls do zatuchlých vod Evropského parlamentu, kdy je většina legislativy hlasována technickou koalicí mezi socialisty a Evropskou lidovou stranou, cituje tisková zpráva ODS názor europoslance a lídra kandidátky občanských demokratů v nedávných volbách do EP Jana Zahradila. Nová frakce má podle něj reálnou šanci být silným a trvalým hráčem na středopravém, nefederalistickém a eurorealistickém spektru evropské politiky.

Osm stran zastoupených v nové skupině se formálně přihlásilo k březnové Pražské deklaraci společných hodnot a politických cílů, která obhajuje reformní a nefederalistickou budoucnost Evropské unie.

Strany, podílející se podle ODS na nové frakci:

Velká Británie – The Conservative Party (CP), 26 členů frakce

Polsko – Prawo i Sprawiedliwość (PiS), 15 členů frakce

Česká republika – Občanská demokratická strana (ODS), devět členů

Belgie – Lijst Dedecker (LDD), jeden člen

Finsko – Keskusta, jeden člen frakce

Maďarsko – Magyar Demokrata Fórum (MDF), jeden člen frakce

Lotyšsko – Tevzemei un Brivibai (TB/LNNK), jeden člen frakce

Nizozemsko – ChristenUnie, jeden člen frakce

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek