Britské deníky komentují vznik nové frakce v EP

23.06.2009
čtk

Rozhodnutí britských konzervativců vytvořit v Evropském parlamentu vlastní frakci společně s českou ODS a dalšími stranami vyvolalo v Británii převážně negativní reakce. Deník Financial Times označil krok za „skličující chybu“ a další listy hovoří o odchodu toryů na okraj evropské politické scény. Výjimkou je pravicový The Daily Telegraph, který šéfovi konzervativců Davidu Cameronovi k nové frakci gratuluje.

Stejně jako většina britských listů The Independent považuje ODS za stranu prezidenta Václava Klause, který označuje změnu klimatu za mýtus, a bývalého premiéra Mirka Topolánka, který byl vyfotografován nahý na večírku u italského premiéra Silvia Berlusconiho.

Politici jen zřídka povyšují snižování vlivu svých zemí na oficiální stranickou politiku, napsaly v redakčním komentáři Financial Times, podle nichž Cameron udělal právě to. Skličující chyba, uvedl list a připomíná, že krok hrozí oslabením vazeb s přirozenými středopravými spojenci v Berlíně a v Paříži, kde Cameron již tak ztratil na popularitě ambicí zlikvidovat Lisabonskou smlouvu.

Cameron – Topolánek: Český premiér Mirek Topolánek (vpravo) se setkal 13. června v Londýně s vůdcem britské Konzervativní strany Davidem Cameronem. 13.6. 2007

Bude znamenat vznik nové frakce v EP oslabení vlivu konservativců? Vůdce britské Konzervativní strany David Cameron s českým expremiérem a předsedou ODS na setkání v Londýně 13.6. 2007. foto čtk

David Cameron může tvrdit, že hájí suverenitu Británie. Ale v praxi ohrožuje její vliv v otázkách mezinárodního významu v době, kdy Evropská unie obrací pozornost ke změně klimatu a finanční regulaci, píše deník. Když bude Británie okrajovým hráčem v EU, ztratí vliv nejen v Bruselu, ale i ve Washingtonu. Zvláštní vztahy s USA spočívají na tom, že Británie je klíčovou součástí kontinentu. Bezvýznamnost v Evropě znamená pro Británii bezvýznamnost všude, zdůraznil vlivný list.

Podle něj Cameronovu nervozitu zdůrazňuje fakt, že novou alianci oznámil bez tiskové konference v den, kterému dominovala volba předsedy Dolní sněmovny.

Deníky také citují labouristického ministra zahraničí Davida Milibanda, podle něhož toryové přešli od euroskepticismu k euroextremismu a rozhodli se odhodit vliv v Evropě výměnou za ideologický izolacionismus. The Independent cituje bývalé konzervativní europoslance, kteří krok odsoudili. Caroline Jacksonová ho označila za hloupý a Christopher Beazley uvedl, že Cameron likviduje 30 let práce proevropských konzervativců.

Většina listů píše rozpačitě o spojencích konzervativců, především o polské straně Právo a spravedlnost a homofobii některých jejích představitelů, či o lotyšské straně Za vlast a svobodu, jejíž někteří členové údajně podporují každoroční pochod na podporu veteránů lotyšských jednotek SS.

Stínový ministr zahraničí William Hague zdůraznil, že tato obvinění jsou zastaralá a že spojenci toryů jsou strany hlavního politického proudu a ne okrajová uskupení. Nicméně levicový bulvární list Daily Mirror píše o spojenectví konzervativců s radikálními skupinkami. Pravicový bulvár Daily Mail připomíná, že nová aliance vyvolala obvinění, že se David Cameron připoutal k extremistickým spojencům, kteří podporovali SS a pohrdlivě se vyjadřovali o homosexuálech a americkém prezidentovi Baracku Obamovi.

The Guardian napsal, že Cameron konečně splnil čtyři roky starý slib a vytvořil novou frakci v Evropském parlamentu. Nové hnutí znamená, že Cameron opustil dvacet let trvající trend, kdy toryové byli v hlavním proudu evropské politiky a vyměnil ji za nové spojenectví s okrajovými pravicovými stranami, napsal The Guardian.

Z tohoto kritického duchu vybočuje The Daily Telegraph, který Cameronovi k dodržení slibu vytvořit novou frakci poblahopřál. Podle listu je důležité, že lidé tak mohou věřit Cameronovi, co říká. Stejně tak je dobré, že miliony lidí volících nefederalistické strany budou mít parlamentní klub hájící jejich zájmy, uvedl The Daily Telegraph, který je tradičně zaměřen proti EU. Stejně tak je podle něj zapotřebí získat zpět pravomoci předané do Bruselu, ne se vzdávat dalších.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek