Le Monde: Barroso není to, co EU potřebuje

23.06.2009
čtk

Šéfové států a vlád Evropské unie jednomyslně navrhli, aby se předsedou Evropské komise znovu stal Portugalec José Manuel Barroso. Že volba padla na něj, píše francouzský list Le Monde, je logické. Evropský parlament vzešlý z voleb 7. června ovládá pravice. Jako v každé parlamentní demokracii patří kandidát navrhovaný ke schválení poslancům ke skupině, která z voleb vyšla jako nejsilnější, konkrétně ke konzervativní PPE (Evropské lidové straně).

Barroso se bude snažit shromáždit kolem sebe ve Štrasburku většinu. Nepochybně toho dosáhne, zvlášť když ho z iberské solidarity podpoří španělská a portugalská levice.

Tato příliš dobře zajetá procedura, která vede k tomu, že se mechanicky navrhuje kandidát PPE, ukazuje na nebezpečí, jaké představuje snaha kopírovat v politickém životě EU národní politiku, založenou na rozdělení pravice a levice. Nebere v potaz trvající nedůvěru občanů, zvlášť lidových vrstev, které se voleb masově neúčastnily. Evropská komise má především ztělesňovat evropského ducha.

Barroso nebyl nikdy jeho nositelem. Tento liberál, kandidát Britů a stoupenec války v Iráku, starající se víc o obranu zájmů států než o prosazování evropské integrace, zahájil svůj první mandát heslem Dělat méně zákonů. Řečeno jasně – nedělat nic. Barroso mohl využít krize finančního kapitalismu k opuštění klasicky liberálního přístupu k ekonomice nebo aspoň k tomu, aby ho zbavil prachu, a k opětnému postavení komise do role předvoje politické imaginace.

Nic z toho se nestalo. Barroso ukázal, co je – chameleon, který se za francouzského předsednictví honí za voluntarismem Nicolase Sarkozyho a upadá do strnulosti, když přijde předsednictví českých euroskeptiků. Politický program, který Barroso narychlo zredigoval, aby uspokojil Nicolase Sarkozyho, je málo vizionářský.

Všichni znají jeho nedostatky: šéfové států a vlád, které uspokojuje slabá komise, PPE, které jde o to, aby upevnila svou moc, protibarrosovská fronta, která je tak nejednotná, že nebyla schopna postavit protikandidáta. V měnícím se světě se Evropa chystá znovu přivést do čela člověka minulosti. To je chyba.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek