V Polsku si připomenuli hrdinství atentátníka na Hitlera

23.06.2009
čtk

Němci a Poláci včera uctili památku jednoho ze strůjců nepodařeného atentátu na nacistického vůdce Adolfa Hitlera hraběte Heinricha Lehndorfa. U odbojářova rodného sídla ve východopolském Sztynortu byl podle agentury DPA za přítomnosti šlechticovy rodiny odhalen památník připomínající stoleté výročí jeho narození.

Po neúspěchu bombového atentátu na Hitlera z července 1944, vedeného plukovníkem Clausem von Stauffenbergem, byl Lehndorff zatčen a 4. září oběšen ve známém berlínském vězení Plötzensee.

Nevíme, kde jsou tito odbojáři pohřbeni, takže tento pomník je současně i jeho náhrobním kamenem, prohlásila při vzpomínkové slavnosti Lehndorfova dcera Vera. Rozhodnutí hraběte připojit se ke spiknutí, jež do historie vstoupilo pod krycím názvem operace Valkýra, a vědomě obětovat život označil jeho bratranec hrabě Carl Lehndorff za hrdinský čin.

Zástupce varmijsko-mazurského vojvody Jan Mascianica vyzdvihl podle DPA odvahu tisíců Němců, kteří se otevřeně postavili zlu. Lehndorffův čin a utrpení jeho rodiny, jejíž členové skončili v koncentračních táborech, je prý pojítkem, které v nové Evropě spojuje Poláky i Němce. Mascianica připomenul i utrpení Němců během vysídlování po skončení druhé světové války. Nemělo by se ale zapomenout, kdo vražedný konflikt zavinil, zdůraznil polský politik. Existence a význam hnutí odporu proti nacismu v samotném Německu přitom podle DPA patří v Polsku mezi sporná témata.

Operace Valkýra je nejznámějším pokusem o atentát na Hitlera. Skupina spiklenců z řad vyšších důstojníků nacistické armády jej provedla 20. července 1944 v Hitlerově hlavním stanu Vlčí doupě ve východním Prusku. Nastražená aktovka s výbušninou sice explodovala, ale Hitlerovi zachránil život masivní dřevěný stůl. Stauffenberg byl popraven ještě v noci po atentátu. Příběh nedávno inspiroval vznik amerického filmu Valkýra s Tomem Cruisem v hlavní roli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek