Evropský soud odsoudil Rusko za podmínky věznění

25.06.2009
čtk

Čtyřicetiletý vězeň Alexandr Bachmuckij vyhrál u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku spor s ruským státem. Trestanec podal stížnost, že musil několik let sdílet celu pro dest lidí s pětinásobným počtem spoluvězňů. Rusko musí Bachmuckijskému vyplatit 40 tisíc eur jako odškodné za utrpěnou morální újmu.

Bachmuckij si ve věznici u Rostova odpykává třináct let vězení za podvod, únos, vydírání, krádež a vloupání. U soudu ve Štrasburku, který je institucí Rady Evropy, si stěžoval, že téměř šest let strávil v cele s padesáti vězni. Na každého vězně připadal ani ne metr čtvereční, a proto museli spát na směny. Cela byla také špatně osvětlená a větraná, plná švábů a s toaletou bez dveří.

Ruská vláda tvrzení Bachmuckého popírala a uváděla, že na každého vězně připadaly tři až čtyři metry čtvereční. Soud ale dospěl k závěru, že nebyla schopna vyvrátit jeho tvrzení dost věrohodně, a odsoudil Rusko pro porušení několika článků evropské úmluvy o lidských právech. Rusko jakožto člen Rady Evropy musí rozsudek soudu respektovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek