Merkelová se v USA sejde s Obamou

26.06.2009
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová se krátce před summitem zemí G8 v Itálii sejde s americkým prezidentem Barackem Obamou. Bude to vůbec první návštěva šéfky německé vlády ve Washingtonu od nástupu nové americké administrativy.

Tématy zhruba tříhodinové schůzky jsou ochrana klimatu a dopady globální ekonomické krize. Politici prodiskutují i aktuální vývoj v Afghánistánu, Severní Koreji a Íránu. Speciální bilaterální otázkou bude německé přijetí některých vězňů z Guantánama.

Merkelová se dosud nevyjádřila, zda se Německo ujme některého z více než 200 vězňů, které zde USA zadržují kvůli podezření z terorismu. Ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová pouze neurčitě připustila, že Německo přispěje k tomu, aby věznice mohla být uzavřena. Jiní němečtí politici ale přijetí vězňů z Guantánama kategoricky odmítli.

Ještě před jednáním s Obamou převezme Merkelová ocenění za budování transatlantických vztahů, které se uděluje od roku 1952. V současných německo-amerických vztazích panuje určité napětí. Rozdílné názory existují na podpůrné balíčky, finanční politiku, strategii v Afghánistánu, budoucnost NATO nebo na vstup Turecka do EU.

O napětí mezi Berlínem a Washingtonem svědčí i to, že se představitelka klíčové evropské velmoci vydává do Bílého domu až půl roku po inauguraci jeho nového šéfa. Obama byl naproti tomu ve funkci prezidenta v Německu už dvakrát. V dubnu se zúčastnil summitu NATO, který s Německem hostila Francie, a na počátku června navštívil Drážďany a okolí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek