Severoirské protestantské skupiny složily zbraně

27.06.2009
čtk

Dvě severoirské protestantské organizace dnes oznámily, že složily zbraně, třetí odzbrojení zahájila a hodlá je co nejdřív ukončit. Všechny usilují o zachování Severního Irska ve svazku s Británií a všechny dospěly k tomu, že k boji už není důvod.

Zbraně definitivně a nezvratně složil Sbor ulsterských dobrovolníků (UVF) a Komando rudé ruky.

Sdružení na obranu Ulsteru (UDA) oznámilo, že proces odzbrojení zahájilo. Boj skončil. Je zajištěn mír a demokracie, takže pominul důvod pro ozbrojený osvobozenecký boj. Proto odkládáme zbraně, uvedlo UDA v prohlášení.

UDA je v Evropské unii na seznamu teroristických organizací a je považováno za nejsilnější protestantskou skupinu v Severním Irsku. Vzniklo roku 1971, tedy o pět let později než UVF. Společně v boji proti katolické Irské republikánské armádě připravily o život přes 800 katolíků.

V Severním Irsku panuje relativní klid od doku 1998, kdy hlavní katolická teroristická skupina Irská republikánská armáda (IRA) přistoupila na dohodu o mírovém uspořádání a ukončila třicetiletou kampaň za osvobození Severního Irska od britské nadvlády. Před čtyřmi lety odzbrojila.

UDA a UVF proti ní bojovaly od začátku 70. let, ale od roku 2005 jsou pod tlakem, aby následovaly IRA a také odzbrojily. Naději na to málem zmařil březnový útok na britská kasárna Massereene v severoirském hrabství Antrim. Zemřeli při něm dva britští vojáci a čtyři lidé byli vážně zraněni. K útoku se přihlásila Pravá IRA, což je gerilová skupinka odpadlíků od IRA. Protestanti ale i přes tento incident od odzbrojení neodstoupili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek