Francouzi se příští rok kvůli krizi ještě více zadluží

29.06.2009
čtk

Francie se příští rok ještě více zadluží, aby mohla financovat velké plány na obnovu hospodářství tvrdě postiženého krizí. V tomto duchu se v neděli vyjádřil francouzský premiér François Fillon, jehož vláda má za úkol do října vypracovat harmonogram zmíněných opatření. Již v sobotu předseda vlády také ohlásil plán zvýšení věku pro odchod do důchodu, který je podle něj nezbytný úměrně tomu, jak Francouzi žijí stále déle.

Chystané vládní investice, které se pravděpodobně podepíšou na gigantickém schodku státního rozpočtu, jsou již velké sousto a na podzim je bude muset schválit parlament. Ten ovládá vládní pravice, která se cítí posílená vítězstvím ve volbách do Evropského parlamentu z počátku června, a neočekává se, že by nějak chtěla plánům kabinetu klást překážky.

Přestože Fillon neoznámil konkrétní čísla a tvrdil, že nepůjde o druhý plán obnovy, tedy o balík 26 miliard eur slíbených na podzim na záchranu ekonomiky, ale o přesně cílenou akci, která by měla zajistit hospodářský růst a zvýšení počtu pracovních míst. Peníze mají zamířit například také do ekologicky šetrných projektů, do vědy a na reformu vysokého školství.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění jsou Francouzi spíše proti dalšímu zadlužování – 56 procent se vyslovilo proti, 42 procent naopak nové vládní plány schvaluje.

Ke zvýšení důchodového věku Fillon upozornil, že není jiného řešení na záchranu důchodového systému. Již v polovině června premiér upozornil, že tato myšlenka není tabu, a tehdejší ministr práce Brice Hortefeux varoval před tím, že by se jinak musela snižovat výše důchodů.

Nynější hranice ve Francii činí 60 let a uvažuje se o tom si vzít za vzor Německo, kde se má hranice zvýšit z 65 na 67 do roku 2029.

V ČR byl v posledních letech důchodový věk postupně posouván z 60 na 63 let. Od roku 2010 se počítá s dalším posunem až na hranici 65 let u mužů a žen bez dětí nebo s jedním dítětem a 62 až 64 let u žen s více dětmi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek