Češi v čele EU Entropou provokovali, tiší Švédi si chtějí povídat

01.07.2009
čtk

Dřevěné židličky, místo stolů špalky, ručně tkané koberce, pokojové rostliny a barevné lampy s nízkou spotřebou elektřiny. Tak vypadá švédská výzdoba budovy Rady Evropské unie v Bruselu, kde v minulém půlroce provokovala česká Entropa z dílny Davida Černého. Švédové, kteří od středy přebírají od ČR štafetu a začínají šéfovat evropské sedmadvacítce, prý chtějí předsednickou výzdobou vytvořit příjemné prostředí pro dialog mezi zástupci evropských států.

Švédsko se (na rozdíl od Entropy) nesnaží Evropu zobrazit, ale vytváří jí prostor pro dialog. Švédsko nechce být v kontrastu s Českem, ale pro pozorovatele výzdoby bude zřejmé, že komunikujeme jiným způsobem, řekl ČTK kulturní poradce švédského předsednictví Hennik Selin.

Švédská výzdoba v atriu budovy i v jednacích sálech politiků je na první pohled mnohem méně nápadná, dalo by se říct i nudnější než Entropa, která si střílela z klišé spojovaných s jednotlivými členskými státy. Na druhé straně nábytek vyrobený v jednoduchém a chic skandinávském stylu přímo vyzývá k příjemnému posezení. Švédská výzdoba navíc zcela v severoevropském duchu hraje na ekologickou strunu: umělci při jejich výrobě používali přírodní materiály jako dřevo, kůži a vlnu.

Doprovodné lampy nejsou přespříliš barvené, protože jsem se snažila vyhnout barvivům obsahujícím toxické látky jako chróm a kadmium, řekla novinářům k výrobě výrazných lamp ve tvaru zvonu designérka Anna Berglundová.

Černého Entropa v Bruselu nakonec nevydržela do konce předsednictví. Umělec ji sundal předčasně na protest proti způsobu, jakým v Česku v březnu padla vláda Mirka Topolánka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek