Česko končí ve vedení EU, předsednictví předá Švédsku

01.07.2009
čtk

Česko dnes po půl roce končí jako předsednická země EU a vedení sedmadvacetičlenného bloku předá Švédsku. Při slavnostním ceremoniálu ve Stockholmu tak symbolicky učiní ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, který předá své švédské kolegyni Cecilii Malströmové štafetový kolík z křišťálu.

Večerní oslavy ve stockholmském muzeu pod otevřeným nebem Skansen za účasti krále Carla XVI. Gustafa završí přebírání předsednických povinností skandinávskou zemí. Již během dne do Stockholmu dorazí předseda Evropské komise José Barroso a bude jednat se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem a dalšími ministry o úkolech, které Seveřany ve vedení unie čekají.

Zleva francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet, místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a švédská ministryně pro EU Cecilie Malmströmová vystoupili 27. května v Praze na tiskové konferenci, kterou zakončili devět měsíců trvající jednání mezi Francií, ČR a Švédskem o společném osmnáctiměsíčním programu pro předsednictví v EU.

Na snímku zleva francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet, místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a švédská ministryně pro EU Cecilie Malmströmová v Praze 27. května 2008 na tiskové konferenci, kterou zakončili devět měsíců trvající jednání mezi Francií, ČR a Švédskem o společném osmnáctiměsíčním programu pro předsednictví v EU.

Švédsko za své priority v příštím půlroce označilo boj proti dopadům hospodářské krize a globálnímu oteplování v souvislosti s prosincovou světovou konferencí o ochraně klimatu v Kodani. Před švédským předsednictvím je ale také dořešení institucionálních reforem unie, mezi něž patří výběr nového šéfa Evropské komise, volba nové komise či dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy, jež má změnit fungování rozšířené Evropské unie.

Švédsko se vedení unie ujme podruhé v historii. V prvním pololetí 2001 však šéfovalo pouze patnáctičlennému bloku. Na počátku příštího roku předsednictví předá Španělsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek