Írán odmítá jaderná jednání s EU kvůli vměšování Unie

01.07.2009
čtk

Vzhledem k zasahování Evropské unie do vnitřních íránských záležitostí není EU oprávněná jednat s Íránem o jeho jaderném programu. Řekl to náčelník generálního štábu íránské armády Hasan Fíruzábádí, jehož dnes citovala íránská agentura Fars.

EU zasahovala do povolebních násilností, čímž ztratila oprávnění vyjednávat o jaderném programu Íránu, prohlásil Fíruzábádí. EU se podle něj nebude moci k rozhovorům vrátit, dokud se za své vážné omyly neomluví.

V Íránu se konaly po červnových prezidentských volbách demonstrace, z jejichž organizování Teherán viní Západ; z evropských zemí zejména Británii. Diplomatická krize se týká více evropských zemí. Jejich vlády si předvolávaly íránské velvyslance, aby postup Teheránu vysvětlili, Teherán zase předvolával evropské diplomaty a stěžoval si na zasahování do vnitřních věcí.

Vláda proti demonstracím vyslala polici a dnes oficiálně přiznala, že bylo zabito 20 civilistů. Přes 1000 lidí prý bylo zatčeno, z nich většina je už na svobodě. Zbylí ale budou předáni justici. Mezi zadrženými zůstávají tři íránští zaměstnanci britského velvyslanectví. Podle dnešní zprávy považuje Teherán jednoho z nich za výrazného hráče nepokojů. Británie proti obviňování protestovala a požaduje propuštění všech zaměstnanců velvyslanectví, z nichž původně bylo zatčeno osm.

Íránská opozice pochybuje o regulérnosti prezidentských voleb a dva z neúspěšných kandidátů stále žádají anulaci a nové volby. EU stejně jako USA prosazují právo Íránců na svobodu projevu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek